Karsten Hønge: Nej, Danmark har absolut ingen strategisk interesse i Arktis
Den udbredte præmis om, at Danmark skulle have strategiske interesser i Arktis er fuldstændig fejlagtig. For et lille land som Danmark er det både dyrt og farligt at være en del af stormagternes kamp om Arktis, skriver Karsten Hønge fra SF.
Karsten Hønge
MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets PræsidiumDen politiske interesse for Arktis stiger lodret og spænder fra hardcore sikkerheds- og forsvarspolitik, handelspolitik via nye sejlruter når isen smelter, ressourcer i undergrunden og fremtidig ret til havbunden.
Meget står på spil, og derfor vil jeg fra start udfordre en præmis, som opfattes som næsten naturgiven. Nemlig at Danmark skulle have strategiske interesser i Arktis. Det mener jeg er fuldstændig fejlagtigt.
Det lyder jo nærmest intuitivt rigtigt, at Danmark skulle have interesser i Arktis, og at billetten til at få indflydelse er tilhørsforholdet til Færøerne og især Grønland. Men det er at vende det hele på hovedet. Danmark har absolut ingen strategiske interesser i Arktis - modsat stormagter som USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig. Canada har også naturlige interesser.
Hvis Rigsfællesskabet opløses, kan Grønland og Færøerne helt sikkert indgå aftaler med en stormagt om økonomisk hjælp og militært forsvar. Men det smager vist ikke ret meget af reel national suverænitet. Der er aldrig plads til naivitet og ønsketænkning i politik. Hvad mon en stormagt vil kræve i modydelse? Hvad siger historien om stormagters forhold til oprindelige folkeslag?
Dyrt og farligt at være del af ræset om Arktis
Det er indlysende, at 'Kongeriget Danmark' har store interesser på spil, men kun så længe Rigsfællesskabet eksisterer.
Nogle grønlandske og færøske politikere påstår, at Danmark ønsker at holde fast i konstruktionen mellem vores tre rigsdele, for blandt andet at være en slags arktisk stormagt, og for at Danmark kan spille med større muskler i Nato og FN. Det kan nogle gange næsten lyde som forsøg på afpresning. På mig preller det af som vand på en sæl.
Danmarks nuværende position koster ekstremt mange penge og kan potentielt være farlig
Karsten Hønge
MF, SF
Der findes også danske politikere, som mener, at Danmark står stærkere internationalt gennem samhørigheden med Grønland og Færøerne. Det er delvist rigtig, men står slet ikke mål med andre muligheder for at optimere Danmarks internationale indflydelse.
"Uden Grønland og Færøerne bliver Danmark sikkerhedspolitisk reduceret til en almindelig lille europæisk stat", lyder de nærmest hånende kommentarer. Ja, det er rigtigt. Men det er helt fint, at være en mindre stat i Nordeuropa. Og som et lille land har vi selvfølgelig ingen strategiske interesser i Arktis.
Danmarks nuværende position koster ekstremt mange penge og kan potentielt være farlig. Hvis Danmark ønsker at prioritere international indflydelse, kan vi opnå den på andre måder, end gennem en statskonstruktion. Jeg kan ikke afvise, at Rigsfællesskabet i perioder under den kolde krig, gav Danmark visse fordele i Nato og overfor USA. Men hen over årene kan fordelene ikke sammenlignes med omkostningerne og risikoen.
Ryd op i fortidens fejl
Når vi behandler Danmarks interesser i Arktis, skal sammenhængen og rækkefølgen i argumentationen være på plads. Jeg støtter Rigsfællesskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark, men det har absolut intet at gøre med ønske om en stærkere dansk international position. Der er ingen sammenhæng overhovedet, for mit engagement i Rigsfællesskabet bunder i noget helt andet, blandt andet vores fælles historie og de utallige familiebånd.
Jeg støtter et nyt ligeværdigt og demokratiseret rigsfællesskab. En ny statskonstruktion hvor deltagerne er i øjenhøjde og har respekt for hinanden. Hvor forskellighederne er en styrke og ikke et problem, for der er højere til loftet, når vi er sammen.
Vi skal have en grundig dialog, som nydefinerer rigsfællesskabet. Vi skal alle være fleksible og række hænderne frem for at holde fast, i stedet for at bruge dem til at skubbe os væk fra hinanden. Der skal ryddes op i fortidens fejl, overgreb skal blotlægges og ansvar placeres, for jeg tror på, at forsoning er vejen.
Ordentlige og saglige argumenter skal være på plads, men Danmarks påståede strategiske interesser i Arktis er bare ikke en af dem.