Kong Frederik vil arbejde for tættere bånd i rigsfællesskabet

Kong Frederik og Dronning Mary vil arbejde for, at båndene mellem Danmark, Færøerne og Grønland bliver endnu tættere. Udmeldingen spiller ind i en politisk kontekst og er både enestående og markant, mener journalist Martin Breum, der tidligere har interviewet både Frederik og hans mor om rigsfællesskabet.

Kong Frederik X på sin første arbejdsdag i Folketinget mandag den 15. januar 2024.
Kong Frederik X på sin første arbejdsdag i Folketinget mandag den 15. januar 2024.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Rigsfællesskabet får tre siders ord med på vejen i den 112 sider lange bog ”Kongeord”, som kong Frederik den 10. udgav sammen med journalisten Jens Andersen onsdag morgen. Tre dage efter at Frederik overtog den danske trone fra sin mor dronning Margrethe.

Og de tre sider får journalist og forfatter Martin Breum til at spærre øjnene op.

”Det er det klareste udtryk for kongehusets historiske indsats for at holde sammen på kongeriget, jeg har set. Hele teksten om rigsfællesskabet er meget markant og direkte. Kongefamilien har i generationer arbejdet for at holde de tre rigsdele tæt sammen. Men at det nu er skrevet ned sort på hvidt i kongebogen, som et mål for hele hans tid som regent, er enestående,” siger Martin Breum, der har skrevet fire bøger om rigsfællesskabet samt interviewet både Dronning Margrethe og Kong Frederik - da han var kronprins - om rigsfællesskabet.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00