Martin Breum: USA's klimaskepsis truer arktisk topmøde

SKEPSIS: Anders Samuelsen møder tirsdag både USA’s og Ruslands udenrigsministre, men håbet om resultater svinder. Ikke mindst på grund af amerikansk klimaskepsis. 

I en 46 sider lang amerikansk rapport nævnes klimaforandringerne ikke, i stedet skrives der om "miljømæssig forandring". 
I en 46 sider lang amerikansk rapport nævnes klimaforandringerne ikke, i stedet skrives der om "miljømæssig forandring". Foto: Brendan Smialowski / AFP / Ritzau Scanpix

Nu hvor vi nærmer os ministermødet, vokser bekymringerne, fordi diskussionerne om klimaet er så vanskelige. Budskabet er, at Trump-administrationen slet ikke bryder sig om multilaterale fora.

Timo Koivurova, Forsker

Trump-administrationens modvilje mod at anerkende klimaforandringerne som et reelt problem frustrerer nu de klimaindsatser i Arktis, som de øvrige arktiske nationer - herunder alle de nordiske lande - gerne vil prioritere højt.

Tirsdag 7. maj ventes udenrigsministrene fra samtlige otte arktiske stater, herunder USA’s Michael Pompeo og Ruslands Sergey Lavrov, i Rovaniemi, hovedbyen i det arktiske Finland.

Fra rigsfællesskabet deltager den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), Grønlands landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, og den færøske handels- og udenrigsminister, Poul Michelsen.

Dokumentation

Danmark har forud for mødet i Rovaniemi sammen med Grønland og Færøerne lanceret et initiativ, der skal understøtte unge iværksættere i Arktis. Projektet støttes også af Island, der på mødet i Rovaniemi afløser Finland som formand for Arktisk Råd, så der er udsigt til solid opbakning. 

Budgettet ventes at ligge på op mod en million danske kroner, og der skal nu findes en passende, privat aktør, der kan gennemføre projektet. Grønland og Færøerne deltager i Rovaniemi som del af det danske kongeriges delegation.


Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00