Mette Frederiksens grønlandske opbakning vakler: ”Lars Løkke har været mere lydhør over for os”

Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz smækker døren i for en etpartiregering og åbner den på klem for en statsminister med efternavnet Løkke. I den tætte valgkamp kan der gemme sig en kongemager i Nordatlanten.

”Vi har oplevet at Lars Løkke har været mere lydhør overfor os, end Mette Frederiksen har været. Men vi vægter det også højt, at Mette Frederiksen forstår, at vi er nødt til at turde at tale om fortiden,” fortæller Aaja Chemnitz om sine overvejelser.
”Vi har oplevet at Lars Løkke har været mere lydhør overfor os, end Mette Frederiksen har været. Men vi vægter det også højt, at Mette Frederiksen forstår, at vi er nødt til at turde at tale om fortiden,” fortæller Aaja Chemnitz om sine overvejelser.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

I mere end tre år har de to grønlandske mandater stået bag Mette Frederiksen og den socialdemokratiske etpartiregering.

Men det er slut fra 1. november. Det slår den ene af folketingsmedlemmerne, Aaja Chemnitz fra venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, fast. Hun vil kun lægge sit mandat bag "en bredere regering", siger hun.

”Vi oplevede under forhandlingerne til forståelsespapirerne, at alt, hvad der havde med Grønland at gøre, blev pillet ud undervejs i forhandlingerne.”

Det var ifølge den grønlandske MF'er ikke den bedste start på forholdet.

”De få ting, der kom med, har jeg selv formuleret. Det var bekymrende og en ridse i lakken, at man ikke prioriterede Grønland højere end det. Selvfølgelig har vi opnået nogle gode resultater i fællesskab, og der er nogle lovende takter, men jeg synes bestemt også, der er plads til forbedringer.” 

Samtidig udelukker Aaja Chemnitz ikke fuldstændigt at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister frem for Mette Frederiksen. 

Læs også

Ifølge de seneste meningsmålinger ser det ud til, at Moderaterne står til at blive kongemager, og Aaja Chemnitz er bestemt ikke afvisende for at pege på en regering med Lars Løkke Rasmussen i. 

"Det er ikke utænkeligt for os, at vi peger på en rød regering, hvor Lars Løkke er med. En regering over midten."

Men vil du kunne finde på at pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister?

”Det synes jeg, må komme an på en prøve og på nogle forhandlinger. Lige nu ser det jo ikke ud til, at der er et flertal, som støtter Lars Løkke som statsminister, og mig bekendt er han ikke stillet op som kandidat. Så der er nogle skridt, der skal tages inden da."

"Rollen som mulig kongemager er interessant, fordi jeg ved, han har erfaring fra Grønland. Men det er jo vigtigt, at han så melder sig på banen, og vi så finder ud af, hvad det kan betyde for os i Grønland."

De grønlandske mandater kan altså ikke automatisk regnes som støtte til en rød statsminister, understreger Aaja Chemnitz. 

Den grønlandske folketingspolitiker vil dog hverken pege på Jakob Ellemann Jensen eller Søren Pape Poulsen. Det skyldes, at Venstre ikke har meldt noget ud i forhold til landet mod nord, og at forholdet til Søren Pape er blevet iskoldt oven på den konservative formands udtalelser om, at Grønland er Afrika på is. 

Vi oplevede under forhandlingerne til forståelsespapirerne, at alt, hvad der havde med Grønland at gøre, blev pillet ud undervejs i forhandlingerne.

Aaja Chemnitz
 

De magtfulde mandater

De nordatlantiske mandater bliver ofte overset i mandattællingerne, men de kan ende med at have en afgørende betydning for, hvordan regeringsdannelsen ender ud.

Det er nemlig sket før, at de grønlandske og færøske mandater har tippet vægtskålen, og dermed blevet de udslagsgivende mandater.

I 1998 sikrede den færøske socialdemokrat det afgørende mandat, der betød, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen kunne fortsætte i spidsen for sin SR-regering. Da Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten i 2011 kun kunne samle 89 mandater, blev det de grønlandske og færøske folkevalgte, der sikrede flertallet til en regering.

På nuværende tidspunkt er der tæt løb mellem de to blokke, hvor den blå blok står til 80 mandater, og de røde får 84. Det viser Altingets seneste snit af målinger fra midten af oktober, hvor Moderaterne står til 11 mandater. 

Fordelingen af de nordatlantiske mandater kan derfor have afgørende betydning for Mette Frederiksen, forklarer Emma Qvirin Holst, der er redaktør for Altinget Christiansborg.

”Hvis valget bliver så tæt, som målingerne lægger op til lige nu, kan det i sidste ende være få mandater, der holder Mette Frederiksen fra et flertal uden Løkkes mandater. Der kan de nordatlantiske mandater ende med at hjælpe statsministeren med at beholde magten,” siger hun. 

Mandater over midten

Til Folketingets åbningsdebat fik statsminister Mette Frederiksen flere rosende ord og en hjertelig tak fra Aaja Chemnitz.

I 2019 gav Mette Frederiksen Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn en officiel undskyldning for statens manglende tilsyn. En undskyldning som Aaja Chemnitz blandt andet brugte sin åbningstale på at rose og takke.

Men en undskyldning er ikke altid nok.  

”Jeg har forhandlet både med Mette Frederiksen og Lars Løkke, og min oplevelse var, at der var en anden form for lydhørhed under Lars Løkke. Jeg synes, at Grønland særligt sidst i hans periode som statsminister blev prioriteret på en måde, som jeg ikke har set før," siger hun.

”Vi har oplevet at Lars Løkke har været mere lydhør overfor os end Mette Frederiksen har været. Men vi vægter det også højt, at Mette Frederiksen forstår, at vi er nødt til at turde at tale om fortiden,” fortæller Aaja Chemnitz om sine overvejelser. 

Det er vigtigt at samarbejde bredt med partier over midten, da det ifølge den grønlandske politiker handler om at varetage egne vælgere.

"Det tager jeg jo også med i de samlede betragtninger om, hvor vi lægger vores mandat." 

Altinget har spurgt Socialdemokratiet om en kommentar til Aaja Chemnitz' krav om en bred regering og bud på statsminister.

I et længere skriftligt svar til Altinget udtaler Peter Hummelgaard som fungerende politisk ordfører, at Socialdemokratiet "er meget optaget af at styrke og fremme samarbejdet i Rigsfællesskabet og har arbejdet målrettet på at styrke inddragelsen af Grønland og Færøerne ved blandt andet at have etableret kontaktudvalget".

Han peger desuden på, at der er sket "en væsentlig positiv udvikling" siden valget i 2019, der er "illustreret ved, at Grønland taler først på møder i Arktisk Råd og underskriver aftaler på vegne af Kongeriget".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00