Minister sender grænsestrid et stort skridt nærmere en løsning

GODKENDELSE: Grænsestriden på Station Nord i Nordøstgrønland, som siden nytår har gjort arbejdet dyrt og besværligt for arktiske forskere, er kommet et stort skridt nærmere en løsning, efter at militærbasen er blevet godkendt som Schengen-kontrolpost.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) godkendte mandag Forsvarets base Station Nord i Nordøstgrønland som grænseovergangssted i Schengen-området. Det betyder, at indrejse til Station Nord direkte fra den norske ø Svalbard, som ikke er en del af Schengen, vil kunne ske i overensstemmelse med gældende Schengen-regler.

Dermed er vejen banet for en løsning af de grænseproblemer, som siden nytår har forhindret danske og internationale forskere i at flyve den hurtigste og billigste vej ind til Aarhus Universitets forskningsstation, Villum Research Station, ved siden af Station Nord.

Tredobler prisen
Konkret handler sagen om, at den hurtigste og nemmeste vej til Station Nord og Villum Research Station går via Svalbard. Problemet er imidlertid, at Svalbard ikke er en del af Schengen-området. Det er Grønland. Men Station Nord er ikke en godkendt indgang til Schengen-området. Derfor skal flyvninger til og fra Station Nord gå via Schengen-kontrolsteder som Kangerlussuaq og Nerlerit Inaat langt længere mod syd i Grønland og derfra op til Station Nord.

Login