Norsk statsminister: Der er stadig håb for et velfungerende arktisk samarbejde, men næppe med Rusland lige foreløbigt

Splittelsen mellem Rusland og de øvrige medlemmer af Arktisk Råd har styrket sammenholdet blandt de syv tilbageværende medlemslande. Samtidig har det nylige NATO-medlemskab til Finland, og det potentielle medlemskab til Sverige, skubbet samarbejdet i retning af et sikkerhedssamarbejde, vurderer norske toppolitikere.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (AP) er ikke klar til at lægge Arktisk Råd i graven, og understregede onsdag eftermiddag rådets eksistensberettigelse. 
Norges statsminister Jonas Gahr Støre (AP) er ikke klar til at lægge Arktisk Råd i graven, og understregede onsdag eftermiddag rådets eksistensberettigelse. Foto: David Jensen / Arctic Frontiers
Magnus Garde-Strandberg

(TROMSØ) I maj sidste år overtog Norge formandskabet for Arktisk Råd fra Rusland. Det var en kompliceret overtagelse, hvor flere frygtede for et totalt kollaps af rådet.

Men nu er der en snært af optimisme at spore fra det nye formandsland.

For selvom Vestens forhold til Rusland siden invasionen af Ukraine har været så godt som dybfrossent, er der håb for det fremtidige arktiske samarbejde. Det mener Norges statsminister Jonas Gahr Støre (AP).

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00