Nu gør Canada også krav på Nordpolen

HAVRET: Efter flere års tilløb gør Canada nu krav på et enormt område af Det Arktiske Hav inklusive Nordpolen. Kravet overlapper med Danmarks og Ruslands krav.

Først gjorde Rusland det i 2001. Så gjorde Danmark det i 2014. Og nu har Canada også gjort krav på enorme områder af havbund i Det Arktiske Hav.

I sidste uge indleverede landet således sit såkaldte kontinentalsokkelkrav til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser, Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS). Et krav på i alt 1,2 millioner kvadratkilometer, hvoraf en stor del overlapper med Danmarks og Ruslands krav. Således gør alle tre lande krav på havbunden under Nordpolen.

”Canada er forpligtet til at fremme sit lederskab i Arktis. At definere vores kontinentalsokkel er afgørende for at sikre vores suverænitet og at tjene alle menneskers interesser, herunder oprindelige folk, i Arktis. Dagens indsigelse er et vigtigt skridt i retning af at sikre juridisk og international anerkendelse af de ydre grænser for Canadas kontinentalsokkel i Arktis,” sagde Canadas udenrigsminister Chrystia Freeland, da landet i sidste uge afleverede sit krav.

Login