Nu gør Canada også krav på Nordpolen

HAVRET: Efter flere års tilløb gør Canada nu krav på et enormt område af Det Arktiske Hav inklusive Nordpolen. Kravet overlapper med Danmarks og Ruslands krav.

Canadas krav blev indleveret til FN's kontinentalsokkelkommission i sidste uge og dækker et område på 1,2 millioner kvadratkilometer.
Canadas krav blev indleveret til FN's kontinentalsokkelkommission i sidste uge og dækker et område på 1,2 millioner kvadratkilometer.
Andreas Krog
Fakta
Danmarks krav
Danmark har fremsendt delsubmissioner i fem områder af det nordlige Atlanterhav og Det Arktiske Hav til Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS):

29. april 2009. Et område på cirka 88.000 kvadratkilometer nord for Færøerne. Den 12 marts 2014 afsluttede kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS) behandlingen af denne delsubmission ved udstedelse af en rekommandation, der bekræfter den ydre grænse for kontinentalsoklen uden for 200 sømil.

2. december 2010. Et område syd for Færøerne på cirka 608.000 kvadratkilometer.

14. juni 2012. Et område syd for Grønland på cirka 115.000 kvadratkilometer.

26. november 2013. Et område nordøst for Grønland på cirka 62.000 kvadratkilometer.

15. december 2014. Et område nord for Grønland på cirka 895.000 kvadratkilometer.


Kilde: Kontinentalsokkelprojektet, www.a76.dk

Først gjorde Rusland det i 2001. Så gjorde Danmark det i 2014. Og nu har Canada også gjort krav på enorme områder af havbund i Det Arktiske Hav.

I sidste uge indleverede landet således sit såkaldte kontinentalsokkelkrav til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser, Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS). Et krav på i alt 1,2 millioner kvadratkilometer, hvoraf en stor del overlapper med Danmarks og Ruslands krav. Således gør alle tre lande krav på havbunden under Nordpolen.

”Canada er forpligtet til at fremme sit lederskab i Arktis. At definere vores kontinentalsokkel er afgørende for at sikre vores suverænitet og at tjene alle menneskers interesser, herunder oprindelige folk, i Arktis. Dagens indsigelse er et vigtigt skridt i retning af at sikre juridisk og international anerkendelse af de ydre grænser for Canadas kontinentalsokkel i Arktis,” sagde Canadas udenrigsminister Chrystia Freeland, da landet i sidste uge afleverede sit krav.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00