Ny amerikansk hjælpepakke på 63 millioner kroner til Grønland

USA og Grønland har underskrevet en ny aftale om 63 millioner kroner i amerikansk støtte til udvikling af den grønlandske uddannelsessektor, turistindustri og råstofindustri. Aftalen kommer knap halvandet år efter en lignende økonomisk hjælpepakke.

Det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg og Margot Ellis, Acting Assistant Administrator for USAID Europe & Euroasia, underskrev aftalen onsdag i Nuuk.
Det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg og Margot Ellis, Acting Assistant Administrator for USAID Europe & Euroasia, underskrev aftalen onsdag i Nuuk.Foto: Naalakkersuisut
Andreas Krog

Det grønlandske landsstyremedlem for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg underskrev onsdag på vegne af det grønlandske landsstyre en aftale med den amerikanske regering om 10 millioner dollars - svarende til omkring 63 millioner kroner - i støtte fra USA's agentur for udviklingsstøtte USAID.

Det skete under et møde med Margot Ellis, Acting Assistant Administrator for USAID Europe & Euroasia.

Aftalen er en 5-årig rammeaftale og formålet med aftalen er at skabe muligheder for et øget økonomisk samarbejde mellem USA og Grønland.

Ekstremt provokerende

Fakta

Den nye aftale bygger på de fire søjler.

For det første at styrke de bilaterale bånd ved at forbedre Grønlands økonomiske konkurrenceevne gennem støtte til arbejdsmarkedsudvikling, øget handel samt økonomisk diversificering.

For det andet at videreudvikle økonomiske muligheder indenfor turismen og udvikle bæredygtige lokalsamfund i byer og bygder.

For det tredje at videreudvikle brugen af ren energi og tilpasning til klimaforandringerne.

For det fjerde at støtte initiativer for god selskabsledelse i råstof- og energisektoren.


Kilde: Det grønlandske landsstyre
Den kommer knap halvandet år efter at USA og Grønland i april sidste år indgik en lignende aftale om amerikansk støtte for 12,8 millioner dollars - på det tidspunkt svarende til 83 millioner kroner - til Grønland. 

Den daværende amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, kaldte lige ud aftalen for en "substantiel pakke med økonomisk støtte". Aftalen vakte stor politisk forargelse i Danmark.

”Det er ekstremt provokerende, at vi har en tæt alliancepartner, der så åbenlyst går ind og puster til splittelse i rigsfællesskabet. Puster til konflikt og til uenighed. De er åbenbart kommet frem til, at de ikke kunne gøre det ved at købe Grønland. Så sætter de lus i skindpelsen på denne her måde,” sagde SF's udenrigsordfører Karsten Hønge dengang med henvisning til, at USA's præsident, Donald Trump, i august 2019 ønskede at købe Grønland.

Læs også

Også hos Dansk Folkeparti blev man forarget over den amerikanske hjælpepakke.

"Når man normalt tilbyder den slags substantielle økonomisk løft, så foregår det til ulande. Derfor er den slags tilbud en fornærmelse over for Grønland og over for rigsfællesskabet,” sagde Søren Espersen, der er grønlandsordfører for Dansk Folkeparti.

Åbner sig mere op

Det grønlandske landsstyre glæder sig over den nye aftale.

”Udbygningen af vores samarbejde med USA er med til at skabe muligheder for den grønlandske befolkning og økonomi, der tager udgangspunkt i vore egne ønsker og behov. Derfor glæder det mig at denne aftale er indgået med den amerikanske regering, som er endnu et skridt i en retning hvor Grønland åbner sig mere op for verden," siger Pele Broberg.

Pengene fra den første hjælpepakke er indtil videre hovedsageligt gået til amerikanske universiteter og konsulenters samarbejde med og rådgivning af grønlandske uddannelsesinstitutioner og virksomheder.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024