Ny grønlandsk udenrigsansvarlig: Rigsfællesskabet er en spændetrøje

OPGØR: Rigsfællesskabet er i sin nuværende form en spændetrøje for Grønlands udvikling, mener Grønlands nye udenrigsansvarlige, der støtter øget grønlandsk-amerikansk samarbejde uden om Danmark.

Steen Lynge
Steen LyngeFoto: Demokraterne
Andreas Krog

I dag er det Danmark, som suverænt høster fordele af Grønlands geopolitiske betydning. Set med grønlandske øjne står Danmark praktisk taget alene med retten til at træffe beslutninger vedrørende Grønland.

Steen Lynge
Landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Det grønlandske landsstyre

I forbindelse med regeringsudvidelsen i Grønland i sidste uge blev Steen Lynge ny udenrigsansvarlig, da hans parti Demokraterne blev en del af Kim Kielsens regeringskoalition.

Umiddelbart inden sin udnævnelse havde Steen Lynge under en debat i det grønlandske parlament Inatsisartut klart tegnet op hvordan han ser på fremtiden for rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne.

”Rigsfællesskabet kan på sigt ikke overleve sin nuværende konstruktion. Den nuværende konstruktion for rigsfællesskabet er isolatorisk og dermed en spændetrøje for vort lands udvikling,” sagde Steen Lynge, da Demokraterne i forrige uge havde taget initiativ til en forespørgselsdebat om Grønlands fremtidige rolle i verden.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00