Ny sikkerhedspolitisk situation stiller færøske politikere overfor vanskelige valg

En sag om en fiskeriaftale med Rusland er blevet en varm kartoffel i valgkampen på Færøerne op til lagtingsvalget den 8. december. Det er et eksempel på, at en stadig mere polariseret verdensorden skubber sikkerhedspolitik længere op på den politiske dagsorden på Færøerne.  

Foto: Føroya Landsstýri
Andreas Krog

Ruslands angreb på Ukraine, et stadig mere anstrengt forhold mellem USA og Kina og en generel øget international sikkerhedspolitisk interesse for Nordatlanten og Arktis.

Alt sammen elementer, som de senere år har rykket udenrigs- og sikkerhedspolitik højere op på den politiske dagsorden på Færøerne. Og som giver de færøske politikere nye udfordringer.

”Holdningen har gennem årene været, at sikkerhedspolitik er noget, som bliver administreret i København. Det behøver vi ikke tænke på og have nogen holdning til. Derfor har det har tidligere været et nærmest ikke-eksisterende tema i færøsk politik. For vi har ingen indflydelse, ingen magt og intet at skulle have sagt,” forklarer Heini í Skorini, associeret professor ved Færøernes Universitet, og fortsætter:

0:000:00