Partier vil opkræve leje for USA's brug af Thulebasen

OPKRÆVNING: Efter at et amerikansk rederi har vundet en kontrakt på mere end 150 millioner kroner på sejlads til og fra Thulebasen, foreslår flere partier, at Danmark opkræver husleje for USA's brug af basen.

Terminalbygningen på Thulebasen i november 2017.
Terminalbygningen på Thulebasen i november 2017. Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Fra flere sider luftes der nu et ønske om, at Danmark opkræver husleje hos USA for det amerikanske forsvars brug af Thulebasen i Nordvestgrønland. Det sker, efter at U.S. Air Force har besluttet, at det amerikanske rederi Schuyler Line Navigation Company frem til udgangen af 2023 skal stå for at sejle gods til og fra Thulebasen i de isfri sommermåneder. En kontrakt til en værdi af mere end 150 millioner kroner.

Dermed fortsætter det amerikanske forsvar sin praksis med at tildele kontrakter relateret til den civile drift af basen til amerikanske firmaer. Det mest omdiskuterede eksempel var den såkaldte servicekontrakt på driften af basen. En opgave, som Greenland Contractors havde løst i mere end 40 år, indtil et dansk datterselskab af den store amerikanske servicekoncern Vectrus tog over i efteråret 2017. En kontrakttildeling, som fik et juridisk efterspil og skabte voldsomme dønninger i forholdet mellem Grønland, Danmark og USA.