Ris og ros fra stormagter til investering i militært isenkram

Danmarks beslutning om at bruge 1,5 mia. kr. på nyt arktisk militært isenkram bliver mødt med en russisk opfordring til også at arbejde proaktivt for dialog. Til gengæld er der applaus fra USA, som gerne ser, at vi køber det nye isenkram af dem.

Foto: Det russiske forsvarsministerium
Andreas Krog

Danmarks beslutning om at købe nyt militært isenkram til brug i blandt andet Arktis for i alt 1,5 milliarder kroner, er blevet bemærket ude omkring i verden. Ikke mindst i Rusland og USA har man bidt mærke i den såkaldte ”arktiske kapacitetspakke”, som partierne bag forsvarsforliget nåede til enighed om i forrige uge.

De to supermagter ser dog vidt forskelligt på pakken, der blandt andet består af to nye langtrækkende droner og en luftvarslingsradar, der skal opstilles på Færøerne. Desuden skal der investeres i satellitter, krypteret kommunikation og analysekapacitet.

”USA bifalder disse betydelige bidrag til arktisk sikkerhed og bifalder Danmarks indsats for at tackle vores fælles udfordringer. Danmarks plan om at forbedre sine arktiske kapaciteter afspejler vores fælles interesse i at opretholde Arktis som en sikker, lavspændt og stabil region,” udtaler en talsmand fra den amerikanske ambassade i København.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00