Rusland vil bygge civil atomdrevet ubåd til Arktis

Verdens første civile atomdrevne ubåd. Det er hvad Ruslands militære forskningsinstitution "Russian Foundation for Advanced Research Projects" arbejder på at udvikle. Ubåden kommer til at ligne Ruslands atomdrevne ballistiske missilubåde af Borei-klassen, men kommer ikke til at blive udstyret med 20 atombevæbnede ballistiske missiler. I stedet vil den blive udstyret med udstyr til seismologiske undersøgelser af jorden under de arktiske farvande. Dermed bliver Rusland i stand til at lede efter olie og mineraler steder, hvor det i dag ikke er muligt at komme med efterforskningsskibe.

“It would be a civilian nuclear submarine, but instead of missile launchers it would have tubes with a robotic submersible, which would conduct seismic prospecting, search for minerals,” fortæller Viktor Litvinenko, lederen af projektet hos Russian Foundation for Advanced Research Projects, til nyhedsbureauet RIA Novosti.

De foreløbige specifikationer lyder på en længde på 135,5 meter og en bredde på 14,4 meter og en evne til at sejle 12,6 knob i uddykket tilstand. Ubåden er foreløbig testet ned til 400 meters dybde. Ubåden vil have plads til 40 personer og være i stand til at være neddykket i op til 90 dage.

Login