Ruslands arktiske ambassadør forsvarer Kina og angriber Nato-interesse

Ruslands arktiske ambassadør mener, at Nato's interesse for Arktis øger risikoen for konflikt i regionen. Han understreger, at det øgede russisk-kinesiske samarbejde i Arktis udelukkende er fredeligt og ikke-militært.

Russiske soldater på øvelse i Arktis
Russiske soldater på øvelse i ArktisFoto: Det russiske forsvarsministerium
Andreas Krog

I Nato's nye strategi frem mod 2030 er Arktis nævnt som et nyt interesseområde for den transatlantiske forsvarsalliancen. Det er blevet bemærket i Moskva, hvor den russiske regering frygter for konsekvenserne af Nato-interessen for Arktis.

”At inkludere Arktis i Nato's interessezone vil kun komplicere den militærpolitiske situation i regionen, øge tilbøjeligheden til konflikter og skabe alvorlige udfordringer for andre lande, herunder Rusland, på de høje breddegrader,” lød advarslen fornylig fra Nikolai Korchunov, Ruslands arktiske ambassadør og øverste repræsentant i Arktisk Råd, i et interview med det russiske medie arctic.ru.

USA og de øvrige Nato-lande har gennem flere år set med bekymring på, at Rusland i deres optik opruster i Arktis. Det sker blandt andet ved at anlægge og udvide militære baser i Arktis, så det er muligt at operere kampfly og bombefly fra russiske baser. Herfra kan flyene på kort tid nå blandt andet Norge, Grønland og ikke mindst den amerikanske luftvarslingsradar på Thulebasen i Nordvestgrønland.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00