Ruslandsekspert: Spænding mellem Norge og Rusland er den nye normaltilstand

INTERVIEW: Et aggressivt Rusland bliver opfattet som en trussel mod Norge. Men ifølge den norske ruslandsekspert Lars Rowe har forholdet imellem de to lande altid været stabilt med lige dele fjendtlighed og samarbejdsvilje. 

Af Martin Breum
Journalist, forfatter og Arktis-skribent på Weekendavisen

For få år siden havde det været utænkeligt, men i dag er stadig flere nordmænd i tvivl om, hvorvidt Rusland måske alligevel kan finde på at foretage egentlige offensive handlinger mod Norge i et forsøg på at destabilisere det norske samfund.

Klassiske militære angreb ligger fortsat på den anden side af de flestes fantasi, men de sortseende taler stadig mere om hybridkrig; en anden og mere diffus type aggressivitet, der kan omfatte anonyme hackerangreb på energiforsyningen, sundhedsvæsenet eller togdriften, sabotage mod olieinstallationer eller undersøiske datakabler, militær chikane ved Svalbard, massive informationsoperationer til undergravning af den offentlige debat eller anden form for destabilisering af Norge, der deler en arktisk grænse på 195 kilometer med Rusland. 

Login