S-ordfører efter grønlandsk tale i folketingssalen: Vigtigt, at rigsfællesskabet opleves ligeværdigt

Det er vigtigt, at man fra dansk side viser, at Grønland, Danmark og Færøerne er tre ligeværdige partnere i rigsfællesskabet. Det understreger S-ordfører, efter Aki-Matilda Høegh-Dam insisterede på at tale grønlandsk under en folketingsdebat.

Anders Kronborg fra Socialdemokratiet har "fuld forståelse for" Aki-Matilda Høegh-Dams ønske om at tale grønlandsk på Folketingets talerstol.
Anders Kronborg fra Socialdemokratiet har "fuld forståelse for" Aki-Matilda Høegh-Dams ønske om at tale grønlandsk på Folketingets talerstol.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Danmark skal gøre sig umage med at signalere, at rigsfællesskabet opleves som tre ligeværdige partnere.

Det understreger Anders Kronborg, der er færøerneordfører for Socialdemokratiet.

Han var til stede, da Aki-Matilda Høegh-Dam fra Socialdemokratiets grønlandske søsterparti Siumut insisterede på at snakke grønlandsk i en folketingsdebat for få uger siden.

I sin tale, som nu er blevet oversat til dansk, kommer Aki-Matilda Høegh-Dam med skarp kritik af rigsfællesskabet og siger, at "begrebet kun bliver brugt, når Danmark har behov for det".

Hos Socialdemokratiet lytter Anders Kronborg til kritikken og understreger, at rigsfællesskabet skal være et ligeværdigt samarbejde.

"Det er meget vigtigt, at vi gør os umage fra dansk side af med at signalere, både i tale og i praksis, at vi er tre ligeværdige partnere i Rigsfællesskabet. Og det er også den indstilling, der skal komme til udtryk, når vi debatterer Rigsfællesskabet og dets fremtid.”

Jeg forstår til fulde Aki-Matildas ønske om at have lov til at tale på sit modersmål i debatter som denne, som er så nært på Rigsfællesskabet og hermed også det grønlandske folk.

Åben for at kunne tale sit modersmål

Den kontroversielle beslutning om at snakke grønlandsk vakte røre hos adskillige folketingsmedlemmer, og efter talen sagde Anders Kronborg, at han “meget gerne havde taget en konstruktiv, progressiv dialog med fru Aki-Matilda Høegh Dam”, men at det ikke lod sig gøre.

Alligevel opfordrer han nu til, at man åbner for en dialog om, hvorvidt det skal være muligt for grønlandske og færøske folketingsmedlemmer at tale deres modersmål med tolk på.

"Jeg forstår til fulde Aki-Matildas ønske om at have lov til at tale på sit modersmål i debatter som denne, som er så nært på rigsfællesskabet og hermed også det grønlandske folk,” siger han og tilføjer:

“Vi skal overveje, om tiden ikke er moden til at kunne tale sit modersmål i de her debatter. Jeg håber, at vi kan få en god drøftelse om, hvordan man kan tilrettelægge det på bedst mulig vis.”

Også Enhedslisten og Liberal Alliance har efterfølgende meldt ud, at de mener, man bør kunne tale grønlandsk og færøsk med tolk på Folketingets talerstol, og sagen er nu taget videre til Folketingets Præsidium.

Læs også

Kendskabet til Grønland skal opdateres

Beslutningen om udelukkende at tale grønlandsk på talerstolen handlede ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam om at “pointere, at vi har forskellige sprog” i rigsfællesskabet, som netop var til debat i Folketingssalen ovenpå statsministerens årlige redegørelse.

"Hele Grønland er stadig på dansk. I vores parlament kan man snakke på dansk. Alt foregår på dansk. Du kan ikke tage en uddannelse, hvis ikke du kan dansk. Så man oplever ti minutter af vores liv og bliver frustreret? Det er provokerende," udtalte Aki-Matilda Høegh-Dam til Politiken.

Det er en reel udfordring, at mange grønlændere i Danmark føler sig marginaliseret. 

Spørger man Anders Kronborg, anerkender han, “at der er noget i hendes tale, der rammer rigtigt”.

"Det er en reel udfordring, at mange grønlændere i Danmark føler sig marginaliseret. For selvom mange danskere ser et fællesskab med Grønland, er der brug for at få opdateret kendskabet til det moderne Grønland, hvis vi fortsat vil udbrede rigsfællesskabet.”

Hvad har Socialdemokratiet helt konkret tænkt sig at gøre for at styrke kendskabet til Grønland?

"Jeg har ikke en bruttoliste, jeg kan fremvise. Men vi har afsat yderligere penge til at styrke kendskabet til hinanden i undervisningen. Og vi skal italesætte vigtigheden af mere udveksling, lejrskoler og studieophold på tværs af rigsfællesskabet. De teknologiske muligheder kan bruges til at styrke arbejdet med venskabsklasser. Det kan være en måde at komme hinanden mere ved og sørge for, at grønlændere, der kommer til Danmark, ikke bliver mødt af fordomme og misforståelser om det land, de kommer fra.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aki-Matilda Høegh-Dam

MF (Siumut)
ba.scient.pol.

Anders Kronborg

Formand, Børne- og Undervisningsudvalget, Folketinget, MF (S)
Skolelærer (Ribe Seminarium 2006)

0:000:00