Debat

Edmund Joensen: Uoplyst og forkert at kalde færøske sanktioner mod Rusland “fodslæbende”

Når SF's Karsten Hønge kalder Færøernes reaktion på den russiske invasion for "fodslæbende", skyldes det, at han fuldstændig har misforstået situationen, skriver færøske folketingsmedlem Edmund Joensen (SP).

Grundet en fiskeriaftale mellem Færøerne og Rusland skal der føres kontrol med fiskeriet på færøske havne. Der er altså ikke tale om eksport, men om fiskeri, skriver Edmund Joensen (SP).
Grundet en fiskeriaftale mellem Færøerne og Rusland skal der føres kontrol med fiskeriet på færøske havne. Der er altså ikke tale om eksport, men om fiskeri, skriver Edmund Joensen (SP).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Edmund Joensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Færøerne har på det sidste været udsat for kritik fra adskillige parter om vores manglende sanktioner imod Rusland. Denne kritik har for det meste været uoplyst og forkert. Jeg vil derfor forsøge at opklare de misforståelser, der har været omkring Færøernes forhold til EU-sanktionerne mod Rusland og samtidig danne et billede af de faktiske omstændigheder. 

6. maj 2022 vedtog Færøernes Lagting et lovforslag, der hjemlede den færøske udenrigsminister at efterfølge krav i tråd med de af internationale organisationers udstedte sanktioner. Inden denne dato havde Landsstyret ikke hjemmel til at efterfølge sanktionerne, fordi EU-sanktioner ikke direkte bliver implementeret på Færøerne. Dette eftersom Færøerne ikke er medlem af EU.

Forstår ikke kritkken

Samme dag som Rusland invaderede Ukraine meldte den færøske lagmand ud, at Færøerne vil følge Vesten og EU's linje, hvad angår sanktioner mod Rusland. Og Færøerne har siden handlet i overensstemmelse med EU-sanktionerne.

Utvivlsomt har Karsten Hønge, som desuden er færøordfører for SF, misforstået situationen, fordi Færøerne har ikke haft nogen eksport til Rusland, siden Swift-sanktionerne blev indført.

Edmund Joensen (SP)
MF

For det første medførte Swift-sanktionerne mod Rusland, at al færøsk-russisk handel stoppede. Derudover meddelte en række færøske virksomheder få dage efter invasionen, at de ikke ville fortsætte handlen med Rusland. Det gælder blandt andet Bakkafrost, som er den største virksomhed på Færøerne.

Færøerne er en nation på 54.000 mennesker, og fisk udgør 90 procent af vores eksport. Inden invasionen udgjorde eksport til Rusland cirka 25 procent af Færøernes samlede eksport. I dag er den på nul procent. Det har derfor utvivlsomt ramt Færøerne hårdt. Men det er det rigtige at gøre – og derfor gør vi det.  

Derfor har jeg svært ved at forstå kritikken fra eksempelvis Karsten Hønge, folketingsmedlem for SF, da han i Altinget kalder den færøske reaktion på den russiske invasion for “pinlig” og “fodslæbende”. Utvivlsomt har Karsten Hønge, som desuden er færøordfører for SF, misforstået situationen, fordi Færøerne har ikke haft nogen eksport til Rusland, siden Swift-sanktionerne blev indført.

EU står ikke med åbne arme

Lovgivningen, der hjemler Landsstyret at efterfølge EU-sanktionerne blev vedtaget 6. maj, men selv inden den blev vedtaget, var der ingen eksport til Rusland. Færøerne har hele tiden været på linje med EU.

Det er min klare holdning, og jeg har sagt det adskillige gange, at Færøerne har brug for bedre adgang og bedre handelsvilkår til det europæiske marked.

Edmund Joensen (SP)
MF

Der har desuden været en generel misforståelse omkring, hvad der er fiskeri, og hvad der er eksport. Som led i en fiskeriaftale mellem Rusland og Færøerne skal russiske skibe losse på færøske havne, så der kan blive ført kontrol med fiskeriet. Her er der altså ikke tale om eksport men om kontrol med fiskeri. 

På intet tidspunkt har der været tale om et absolut forbud mod eksport til Rusland fra EU's side. Det ville derfor måske være interessant at undersøge, hvor stor Danmarks eksport til Rusland har været, siden de første sanktioner trådte i kraft, inden man kalder Færøernes Landsstyre for "fodslæbende".

Det er min klare holdning, og jeg har sagt det adskillige gange, at Færøerne har brug for bedre adgang og bedre handelsvilkår til det europæiske marked. Jeg er enig med Karsten Hønge i, at færinger skal henvende sig til Danmark og EU om bedre handelsaftaler, men EU står ikke med åbne arme og byder os velkommen, desværre. 

Jeg håber, at ovennævnte opklarer de misforståelser, der er opstået omkring Færøerne og EU-sanktioner, men for en god ordens skyld gentager jeg: Færøerne har hele tiden været på linje med EU-sanktionerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Edmund Joensen

Fhv. MF (Sambandsflokkurin)
Erhvervsdrivende

0:000:00