Samuelsen åbner for arktisk dialog med Kina

DIALOG: Udenrigsminister Anders Samuelsen ser gode muligheder i arktisk samarbejde med Kina ud fra principperne i Ilulissat-erklæringen, som i disse dage fylder 10 år.

Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Andreas Krog

Kinesisk tilstedeværelse i Arktis kan godt gå hånd i hånd med, at en lille eksklusiv skare af lande suverænt bestemmer detailreguleringen af regionen. Det mener Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), der i disse dage er vært for markeringen af 10-året for den såkaldte Ilulissat-erklæring.

Efter en periode med tiltagende usikkerhed om regionens fremtid, blev de fem arktiske kyststater USA, Rusland, Canada, Norge og Kongeriget Danmark med Ilulissat-erklæringen i 2008 enige om løse eventuelle konflikter i Arktis gennem dialog og i overensstemmelse med international ret. De fem stater enedes også om at styrke samarbejdet på en række områder som økonomisk udvikling, forskning, miljøbeskyttelse og sejladssikkerhed.

Ikke inviteret med til bordet
Anders Samuelsen er sammen med Vivian Motzfeldt, Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender i det nyudpegede grønlandske landsstyre værter ved jubilæumsfejringen, hvor deltagerkredsen er udvidet med de tre arktiske lande: Sverige, Finland og Island samt repræsentanter for Færøerne og arktiske oprindelige folk. Med inkluderingen af Sverige, Finland og Island er alle medlemmerne af Arktisk Råd med til fejringen.

Men der er ikke tale om et egentligt Ilulissat 2-topmøde, erklæringen bliver ikke opdateret, og nye ikke-arktiske lande er ikke blevet inviteret med ved bordet og får derfor ikke mulighed for at sætte deres fingeraftryk på den arktiske "grundlov". Anders Samuelsen mener dog alligevel godt, at ikke-arktiske lande fortsat vil respektere principperne i Ilulissat-erklæringen.

"Vi har et godt partnerskab med for eksempel Kina. Derfor synes jeg, vi står godt rustet i forhold til at indgå i en konstruktiv dialog med Kina om muligheden for partnerskaber i fremtiden. Så det er jeg ret tryg ved," siger Anders Samuelsen til Altinget: arktis.

Udfordret igen og igen
Lande fra hele verden står på spring til at ville præge udviklingen i Arktis. Men indtil videre har de otte arktiske nationer besluttet, at de er alene om at bestemme i det selvbestaltede Arktisk Råd. Lande fra resten af verden kan kun opnå observatørstatus uden taleret. Og kun, hvis medlemslandene er enige om at optage landene.

Sammensætningen af Arktisk Råd og rådets kompetencer bliver igen og igen udfordret af de ikke-arktiske nationer. Men Anders Samuelsen forventer, at konstruktionen holder.

"Jeg tror foreløbigt, at det er holdbart. Der er selvfølgelig mange, der har interesser i området. Sådan vil det være. Men derfor tror jeg da også, at der en vis interesse fra de lande, som nu er med i Arktisk Råd, for at fastholde, hvem der primært har taleret," understreger Anders Samuelsen.

Har en god dialog
I 2008 havde den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov taget turen hele vejen til Ilulissat for at deltage i topmødet, som den daværende danske udenrigsminister, Per Stig Møller (K), var vært for. Ved 10-årsfejringen må Anders Samuelsen nøjes med Ruslands vicelandbrugsminister, Ilya Shestakov.

Men at russerne overhovedet er repræsenteret, finder Anders Samuelsen glædeligt.

"Vi har kun interesse i, at folk har en god dialog," understreger den danske udenrigsminister.

Forholdet mellem Vesten og Rusland kølnede voldsomt ned efter Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim, hvilket blev fulgt op af økonomiske sanktioner mod Rusland. Russisk støtte til Assad-regimet i Syrien, mistanker om omfattende russisk cyberspionage samt hele miseren omkring nervegasangrebet mod en russisk eksspion i England i marts har forværret forholdet yderligere til et niveau ikke set siden Den Kolde Krig.

Det iskolde forhold andre steder i verden er en fordel for samarbejdsklimaet i Arktis, pointerer Anders Samuelsen.

"Det betyder omvendt, at der kommer mere og mere fokus på et område som det her (Arktis, red.), hvor udgangspunktet er, at man har mulighed for at have en dialog om noget, som alle er enige om, at her skal vi have et lavintenst område. Derfor stiger betydning af lige præcis det her område," understreger Anders Samuelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Vivian Motzfeldt

Naalakkersuisoq for selvstændighed og udenrigsanliggender, Grønlands selvstyre, Medlem af Inatsisartut (Siumut)
ba i kultur- og samfundshistorie (Uni. Grønland), folkeskolelærer (Ilinniarfissuaq)

0:000:00