Samuelsen og Bolton diskuterede Thule-kontrakt

DIALOG: Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen, og USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har for nylig diskuteret, hvordan Thulebasen kommer den grønlandske lokalbefolkning til gavn.

Det danske udenrigsministerium, det grønlandske landsstyre og den amerikanske administration repræsenteret ved udenrigsministeriet og U.S. Air Force har gennem flere år diskuteret den fremtidige forvaltning af servicekontrakten på Thulebasen. Fra dansk og grønlandsk side ønsker man at undgå en gentagelse af situationen fra 2014, hvor U.S. Air Force tog kontrakten fra den dansk-grønlandske virksomhed, der havde haft kontrakten i mere end 40 år, og gav den til et dansk skuffeselskab af en stor amerikansk virksomhed.

Forhandlingerne foregår langt under offentlighedens radar, men nu løfter udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sløret for, at sagen om servicekontrakten også bliver taget op på højere niveau i den løbende dialog mellem Danmark og USA. Således var den på dagsordenen, da Anders Samuelsen 7. februar mødtes med USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton.

"Efter aftale med naalakkersuisoq Ane Lone Bagger blev mødet desuden anvendt til at fremme fælles synspunkter vedrørende amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland, herunder at det amerikanske militære engagement skal komme befolkningen til gode," skriver Anders Samuelsen i et svar til Folketingets Grønlandsudvalg.

Login