Skæbnesvangert efterår for grønlandsk koalition

ANALYSE: Efter kun godt fire måneder ved magten slår Kim Kielsens landsstyrekoalition revner og går et skæbnesvangert efterår i møde.

Narhvalerne og hvidhvalerne i farvandene langs Nordvestgrønland og Østgrønlands kyster har fået en fremtrædende rolle i grønlandsk politik de seneste uger. Hvalerne er blevet et konkret billede på de stadig større og stadig mere synlige sprækker i den grønlandske landsstyrekoalition, som blev dannet efter valget i april. Sprækker, som meget vel kan få koalitionen til at gå i opløsning i løbet af efteråret.

Koalitionen består af løsrivelsespartiet Partii Naleraq, af det socialdemokratiske parti Siumut med landsstyreformand Kim Kielsen i spidsen, partiet Nunatta Qitornai, der blev stiftet i 2017 af den tidligere Siumuter Vittus Qujaukitsoq, samt det liberale parti Atassut.

I midten af august truede et medlem af det grønlandske parlament Inatsisartut, Jens Napaattooq fra Partii Naleraq, med at ville vælte koalitionen, hvis ikke landsstyret ophæver restriktionerne for fangst af narhvaler og hvidhvaler i farvandene nær Ittoqqortoormiit i Østgrønland og Qaanaaq i Nordvestgrønland.

Login