Støttepartier kritiserer Israel-udmelding: Færøerne leger med ilden

UDENRIGSPOLITIK: SF og Enhedslisten kalder det færøske ønske om at etablere en repræsentation i Jerusalem for ”hovedløst naivt” og ”amatøragtigt”.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Færøerne puster til ilden, når de arbejder på at placere en ambassadelignende repræsentation i Israel og samtidig anerkende Jerusalem som israelsk hovedstad.

Det mener både SF og Enhedslisten, efter den færøske udenrigsminister, Jenis av Rana, i Politiken i dag udtaler, at det fortsat er Færøernes intention.

”De leger med ilden, og det er både amatøragtigt, hovedløst naivt og et soleklart brud med rigsfællesskabets linje,” siger SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge.

Selvom det for Karsten Hønge i værste fald kan blive problematisk for det nordatlantiske samarbejde og ødelæggende for rigsfællesskabet, er det vigtigst af alt problematisk i forhold til stabiliteten i Mellemøsten.

Vi har kæmpet for, at Færøerne sidder med ved flere borde og beslutninger, og det vil vi fortsat. Men det skal selvfølgelig gå begge veje

Christian Juhl, Enhedslisten

”Det er hul i hovedet at være en af de ganske få lande, der anerkender Jerusalem som hovedstad i Israel. De har slet ikke forstået dybden af den konflikt,” siger han.

EL: Kan være en soloprovokation
Samme toner lyder fra Enhedslistens arktisordfører, Christian Juhl, som ellers længe har talt for, at Færøerne skal inddrages mere i rigsfællesskabets udenrigspolitiske linje. Men det skal ikke give carte blanche til at køre enegang.

”Vi har kæmpet for, at Færøerne sidder med ved flere borde og beslutninger, og det vil vi fortsat. Men det skal selvfølgelig gå begge veje,” siger Christian Juhl.

Han betvivler nu også, om udenrigsministeren har egentlig opbakning fra resten af regeringen og kalder udmeldingen et "politisk stunt".

”De af os, der kender Jenis av Rana, ved, at det med stor sandsynlighed er en soloprovokation. Det vil aldrig blive til noget, og det undrer mig, at den øvrige færøske regering ikke har sat ham på plads,” siger Christian Juhl.

Læs også

DF i dilemma
Hos Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er dilemmaet noget nær det omvendte af Enhedslistens. Som Israel-støtter ville han glæde sig over en dansk ambassade i Jerusalem, men siger til Politiken, at ikke andre end den danske regering skal tegne udenrigspolitikken.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), bekræfter Mette Frederiksens linje.

”Hvis de færøske myndigheder henvender sig til os med et ønske om at udsende en repræsentant til Israel, så taler vi selvfølgelig om det. Men som statsministeren også gjorde det klart under sit nylige besøg på Færøerne, så er det rigsfællesskabets og EU’s linje, at repræsentationer ligger i Tel Aviv,” siger han til Politiken.

SF: De må da gerne sælge fisk
Karsten Hønge er også villig til at tale om en færøsk repræsentant i Israel, så længe det ikke placeres i Jerusalem.

”Hvis Færøerne af en eller anden forunderlig grund vil have en repræsentation i Israel, så de kan sælge nogle fisk dernede … Det må de selv om,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL)
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)