Stor amerikansk interesse for Thulebasen

Arktis er kommet på alles læber i Pentagon og i den amerikanske kongres. Det mærker man på Thulebasen i Nordvestgrønland. Basens afgående chef udelukker ikke, at basen kan rumme offensive kapaciteter. Det kunne være kampfly eller langtrækkende missiler. Altinget har aflagt basen et besøg.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

(THULE / PITUFFIK) Selvom den ligger knap 4.300 kilometer fra Pentagon og Capitol Hill, så har generaler, admiraler, senatorer og medlemmer af Repræsentanternes Hus i Washington for alvor fået den amerikanske militærbase Thulebasen i Nordvestgrønland ind på radaren. Det er sket i takt med at den amerikanske interesse for Arktis - militært såvel som politisk - er steget markant i de senere år.

Derfor får basen stadig flere besøg fra Washington. Det fortalte den afgående basechef løjtnant Sarah Babbitt, da Altinget i sidste uge besøgte den store amerikanske base i et af Kongerigets mest afsidesliggende områder.

Dagen før Altinget landede på basen var generalløjtnant Kirk S. Pierce fra det amerikanske flyvevåbens nordamerikanske luftforsvarsregion på visit. Han har ansvaret for at planlægge og udføre luftforsvar og suverænitetshåndhævelse over USA, Puerto Rico og Jomfruøerne.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00