Stor arktisk kampflyøvelse - uden dansk deltagelse

Flere end 100 kampfly fra 12 nationer deltager netop nu i den store Arctic Challenge 2017-øvelse i det nordlige Norge, Sverige og Finland med fly opererende ud fra Bodø (Norge), Luleå (Sverige) og Rovaniemi (Finland). Øvelsen startede mandag i sidste uge og slutter på fredag. Det finske forsvar har lavet denne video om Arctic Challenge, der afvikles hvert andet år. Arrangørrollen går på skift mellem de tre lande.

Fra et dansk perspektiv er det interessant at bemærke, at Danmark ikke er blandt de 12 deltagende nationer. Ikke et eneste dansk F-16 fly har taget turen fra Flyvestation Skrydstrup til det nordlige Norge, Sverige og Finland. For når lande som Spanien, Belgien og Schweiz kan deltage i en arktisk kampflyøvelse, så må en af de største arktisk nationer da for pokker også kunne deltage.

De 12 deltagende nationer var de tre værtslande samt USA, Canada, UK, Frankrig, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz og Spanien. Det betyder, at der er tale om en stærkt blandet skare af F-16 fly, F-18 Hornet, Rafale, Mirage, Tornado, Gripen og F-15 kampfly samt en række transport- og tankfly samt fly til elektronisk krigsførelse og overvågning.

Login

 • Anmeld

  leif

  Det skyldes vel,at USA har meddelt at det ikke er nødvendigt at Danmark deltager,da vi jo alligevel i dagligdagen ikke er tilstede!!!!

 • Anmeld

  Anders

  Jeg tror nok at dere Dansker er med ved neste øvelse i 2019 ;-)

 • Anmeld

  Peter Jensen

  Leif har en pointe, hvordan er det lige beredskabet ser ud for Grønland og Færøerne, hvor mange fly har vi udstationeret der permanent til, at varetage og opretholde dansk suverænitet i luften?

  Danmark er ikke nogen arktisk supermagt, og har lident meget at sige der, selv internt i Rigsfællesskabet kan man ikke holde sammen, men modarbejder hinanden, hvilket egentligt er en sikkerhedsrisiko i sig selv.

 • Anmeld

  leif

  Ja Peter,vi er enige.Det er katastrofalt,når f.eks. Norge ikke har nogen kendte problemer med at styre Svalbard og de nordligste egne af Norge,så glimrer vi ved vores fravær.Men sende kapaciteter til fjerne lande ,det kan man vedtage på splitsekunder.Vore tidligere kolonier gad man jo heller ikke beskæftige sig med i adskillige år,før det var for sent.!!!!