Stor arktisk kampflyøvelse - uden dansk deltagelse

Flere end 100 kampfly fra 12 nationer deltager netop nu i den store Arctic Challenge 2017-øvelse i det nordlige Norge, Sverige og Finland med fly opererende ud fra Bodø (Norge), Luleå (Sverige) og Rovaniemi (Finland). Øvelsen startede mandag i sidste uge og slutter på fredag. Det finske forsvar har lavet denne video om Arctic Challenge, der afvikles hvert andet år. Arrangørrollen går på skift mellem de tre lande.

Fra et dansk perspektiv er det interessant at bemærke, at Danmark ikke er blandt de 12 deltagende nationer. Ikke et eneste dansk F-16 fly har taget turen fra Flyvestation Skrydstrup til det nordlige Norge, Sverige og Finland. For når lande som Spanien, Belgien og Schweiz kan deltage i en arktisk kampflyøvelse, så må en af de største arktisk nationer da for pokker også kunne deltage.

De 12 deltagende nationer var de tre værtslande samt USA, Canada, UK, Frankrig, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz og Spanien. Det betyder, at der er tale om en stærkt blandet skare af F-16 fly, F-18 Hornet, Rafale, Mirage, Tornado, Gripen og F-15 kampfly samt en række transport- og tankfly samt fly til elektronisk krigsførelse og overvågning.

Login