Stor canadisk militær tilstedeværelse i Arktis

Knap 40 procent af Canadas landareal ligger nord for Polarcirklen og der er store nationale økonomiske interesser på spil for Canada i Arktis. Der er en vis mineaktivitet flere steder i regionen, ligesom en ny jernmine er åbnet på den nordlige del af Baffin Island. Den vil på sigt kunne generere skibstrafik ned gennem Davisstrædet langs Grønlands vestkyst. Området spiller desuden en vigtig rolle i landets selvforståelse. Derfor har landet også den næststørste militære tilstedeværelse i Arktis.

Canada kort I tidligere indlæg har vi set på Norge og USA’s militære tilstedeværelse i Arktis. Nu er tiden kommet til Canada, hvor vi starter med de mere end 5.000 frivillige "hjemmeværnsfolk" i Canadian Rangers. Et korps af bevæbnede frivillige, som er med til at håndhæve Canadas suverænitet. De er fordelt på 166 patruljer i fem områder. I de arktiske egne er ranger’ne samlet i 1st Canadian Ranger Patrol Group. Desuden er der et Junior Rangers-korps på mere end 3.400 børn og unge mellem 12 og 18 år.

Rangerne er udstyret med beklædning, navigationsudstyr og en riffel. De kan få deres udgifter refunderet når de bruger deres egne biler, snescootere, hundeslæder, heste, trailere, terrængående køretøjer, generatorer, motorsave og lignende.

Login