Stort USA-konsulat i Nuuk vækker bekymring

OPRUSTNING: Et nyt, stort USA-konsulat i Nuuk vækker bekymring hos IA og udstiller behovet for en dansk og grønlandsk opmanding, mener De Radikale. Dansk Folkeparti maner til besindighed.

Formelt varetages hele det danske kongeriges udenrigsanliggender af Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København. Det grønlandske landsstyre har dog gennem tiden fået visse friheder. Samtidig har USA i den senere tid ikke har lagt skjul på sin stærkt forøgede interesse for Arktis, Grønland og ikke mindst et ønske om større tilstedeværelse i Grønland.

En tilstedeværelse, som allerede nu har udmøntet sig i oprettelsen af en amerikansk repræsentation i Nuuk tidligere i år. Den kan give grønlænderne helt nye muligheder for at agere uden om Asiatisk Plads og samarbejde meget mere direkte med USA.

Repræsentationen består lige nu kun af én medarbejder, der bruger omkring halvdelen af sin tid i Grønland og halvdelen af sin tid i København. Men i 2020 planlægger det amerikanske udenrigsministerium, at repræsentationen skal være et egentligt konsulat med syv ansatte. Det fremgår af en orientering fra det amerikanske udenrigsministerium til den amerikanske kongres, som nyhedsbureauet Associated Press er kommet i besiddelse af.

Login