Svensk myndighedschef: Snart må vi spørge Rusland, hvordan vejret bliver i morgen

I Sverige har diskussionen om en ny statslig forsknings-isbryder stået på så længe, at behovet for en politisk beslutning nu er så presserende, at det haster.

<div>"Oden er den stærkeste forsknings-isbryder i hele Det Frie Vesten," siger Katarina Gårdfeldt, direktør for det svenske polarforskningssekretariat.<br></div>
"Oden er den stærkeste forsknings-isbryder i hele Det Frie Vesten," siger Katarina Gårdfeldt, direktør for det svenske polarforskningssekretariat.
Foto: Geus Thomas Funck/Ritzau Scanpix
Johanna Alskog

Der er ingen tvivl om, at Katarina Gårdfeldt, direktør for det svenske polarforskningssekretariat, er meget stolt af Oden. Forskere fra hele verden står i kø for at få en plads på ekspeditioner med skibet, der er det stærkeste af sin slags i det frie vesten, siger hun.

Men det ændrer ikke ved, at Oden har overskredet sidste salgsdato, og at behovet for en politisk beslutning om at investere i et nyt skib er presserende. Hvis altså Sverige fortsat vil være verdensførende inden for klimaforskning i Arktis.

Sverige har i dag verdensførende forskere, men også besætningsmedlemmer, der er verdensledende i at navigere i polarområder, med den fælles grundlæggende forudsætning: Oden.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00