USA: Let beslutning at vende Rusland og Arktisk Råd ryggen

USA er lige så engageret i Arktis, som de var før Ruslands invasion af Ukraine, understreger USA's øverste arktiske repræsentant, der ikke ved hvor længe USA, Danmark og fem andre landes boykot af Arktisk Råd vil vare.

Andreas Krog

Det krævede ikke mange og lange overvejelser, da de syv vestlige medlemslande i Arktisk Råd i starten af marts valgte at boykotte det daglige arbejde i rådet i protest mod det ottende medlemsland, Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar.

Det fortalte USA's øverste repræsentant i Arktisk Råd, James P. DeHart, i sidste uge på en onlinekonference arrangeret af tænketanken The Wilson Center.

Dette er ikke en tilbagetrækning fra Arktisk Råds arbejde. Det er ikke en meddelelse om, at vi forsøger at rekonstituere Arktisk Råd. Det er simpelthen en pause i lyset af de forfærdelige begivenheder og Ruslands voldsomme, uprovokerede, fuldstændig unødvendige krig mod Ukraine.

James P. DeHart
Arktisk repræsentant, USA
”Der er ingen glæde ved at tage den beslutning. Men det var en meget let konsensusbeslutning blandt ligesindede medlemmer af Arktisk Råd om det kritiske behov for en pause,” siger James P. DeHart og fortsætter:

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00