USA's udenrigsminister kommer til Grønland

BESØG: Nuuk og møder med det grønlandske landsstyre står på programmet, når USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i næste uge tager på en rundrejse, der også inkluderer deltagelse i Arktisk Råds ministermøde i Finland.

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, og landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, får fint besøg i næste uge. Torsdag kommer USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, nemlig på besøg i Nuuk. Til stede vil også være Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA).

Parterne skal tale om USA, Grønland og Danmarks fælles prioriteter i Arktis og mulighederne for øget samarbejde, fremgår det af en meddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium. Det vil sandsynligvis indbefatte en snak om Grønlands fremtidige lufthavnsinfrastruktur, og hvad USA kunne tænkes at bidrage med i denne sammenhæng. USA's adgang til Thulebasen vil sandsynligvis også være på agendaen. Her har det amerikanske forsvars valg af amerikanske underleverandører de senere år skabt en del kurrer på tråden.

Merkel og May
Besøget i Nuuk er sidste stop på en fire dage lang Europa-rundtur. Den starter mandag i Rovaniemi i Finland, hvor Pompeo vil deltage i ministermødet i Arktisk Råd og holde en tale om USA's Arktis-politik.

Tirsdag går turen videre til Berlin, hvor Pompeo skal mødes med den tyske kansler, Angela Merkel, og Tysklands udenrigsminister Maas for at diskutere emner som Rusland, Ukraine, Kina, Syrien og Balkan. Næste stop om onsdagen er i London, hvor Storbritanniens premierminister, Theresa May, og udenrigsminister Hunt står klar til at møde den amerikanske udenrigsminister.

Efter det sætter Pompeo kursen mod vest og gør et holdt i Nuuk på vejen hjem mod Washington D.C. Nuuk bliver faktisk ikke Pompeos eneste grønlandske mellemlanding. Han stopper nemlig også op i Kangerlussuaq for at hilse på folk fra New York Air National Guard, der med deres C-130 Hercules-fly yder uundværlig logistisk støtte til arktisk forskning.

Pompeo blev USA's udenrigsminister i april 2018 efter at have været direktør for efterretningstjenesten CIA.

 

Forrige artikel Rusland: Arktiske militærchefer bør genoptage møder Rusland: Arktiske militærchefer bør genoptage møder Næste artikel Spørgsmål og svar fra det grønlandske landsting uge 18 Spørgsmål og svar fra det grønlandske landsting uge 18