Debat

Venstre: På tide at trække en streg i sneen

DEBAT: Danmark har brug for en ny strategi på Arktisområdet, der sætter flere ressourcer af til at sikre suveræniteten samt sikrer tættere bånd til allierede og den grønlandske befolkning, skriver forsvarsordfører Michael Aastrup Jensen (V). 

Rigsfællesskabet skal med fælles front øge tilstedeværelsen i Arktis, mener Michael Aastrup Jensen (V). 
Rigsfællesskabet skal med fælles front øge tilstedeværelsen i Arktis, mener Michael Aastrup Jensen (V). Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Danmark har de seneste mange årtier sovet i timen. Vi har ikke fokuseret på de arktiske egne, som vi burde. Det er bestemt en fejl fra det danske rigsfællesskabs side og noget, vi blankt må erkende.

Med det sagt har de seneste mange års udvikling med de tre store supermagters, Kina, USA og Rusland, ønsker om øget indflydelse i det arktiske resulteret i, at man har forvandlet Grønland fra at være et smukt islandskab til et globalt hotspot.

Derfor er det også yderst nødvendigt, at vi i rigsfællesskabet øger vores militære tilstedeværelse i denne egn som modsvar til, hvad Rusland og Kina foretager sig – også for at sikre Grønland og dets befolkning samt danske interesser.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Suveræniteten skal sikres
Vores øgede tilstedeværelse i egnen bør ikke ses som en aggression, men som en streg i 'sneen' til vores internationale venner – hertil og ikke længere. Denne omstilling er desværre ikke omkostningsfri, og derfor mener jeg også, at vi bør bruge ekstra midler på forsvarsbudgettet for at sikre suveræniteten.

Danmark kan ikke bare vedtage, at Grønland skal købes eller sælges; den ret ligger alene hos grønlænderne selv. Det er et vigtigt signal at sende, så vi tydeligt markerer, at Grønland er en del af Danmark, fordi Grønland ønsker det.  

Vores øgede tilstedeværelse i egnen bør ikke ses som en aggression, men som en streg i 'sneen' til vores internationale venner

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Derfor er det også vigtigt, at vi tager hånd om at få opdateret den arktiske strategi. Den nuværende strategi udløber 2020, og med sidste uges hændelser kan der ikke herske nogen tvivl om, at denne bør opdateres snarest.

Der skal lægges væsentlig mere vægt på at inddrage den lokale befolkning i løsningen af de opgaver, der er i området.

Flere ressourcer og tættere relationer
Vi bliver simpelthen nødt til at afsætte flere ressourcer til dette projekt. Vi skal skabe solide uddannelsesmuligheder i Forsvaret. Den lokale befolkning får en afgørende rolle i sikringen af suveræniteten samt overvågning af landet.

Grønland er i denne tid gået hen og blevet et utrolig vigtigt geopolitisk omdrejningspunkt. Derfor er det også i alles bedste interesser, at der bliver skabt et tættere og bedre samarbejde mellem Grønland og det resterende rigsfællesskab.

Men ikke kun båndet rigsfællesskabet imellem bør forbedres, også båndet til vores internationale samarbejdspartnere. Vi er selvfølgelig åbne for muligheder, der styrker samarbejdet med vores internationale partnere, men det bliver på præmisser fastsat af rigsfællesskabet.

Læs også

Vi skal forblive en stærk spiller
Danmark er givetvis en lille nation, hvis man ser på dets indbyggere, men vi er en stærk spiller internationalt. Som grundlæggere af både Nato og FN samt medlem af EU har Danmark dybe rødder i international politik.

Derfor bliver vi nødt til at sikre os, at vores allierede også tager os alvorligt og udviser os den respekt, som vi gennem mange årtiers hårdt arbejde har gjort os fortjent til. Vi bør også se på et mere helhjertet samarbejde med EU.

Vi har stået klar, når vores allierede har kaldt på vores hjælp, hvor vi skulder ved skulder har kæmpet sammen i alverdens brændpunkter. Derfor er det helt på sin plads at kalde den amerikanske præsidents handlinger, hvad de er: absurde! Men vi skal selvfølgelig se fremad.

I fremtiden forefindes et kæmpe diplomatisk arbejde i forhold til at genetablere det gode forhold mellem Danmark og Amerika. Præsidenter kommer og går, mens nationer består.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00