Vil forhindre nye fjeldskred og tsunamier i Grønland

BEVILLING: Den danske regering og det grønlandske landsstyre er gået sammen om at få afdækket risikoen for flere alvorlige fjeldskred i Grønland i stil med det fjeldskred, der udløste en tsunami i 2017.

Efterladt hus i bygden Nuugatsiaq, der i juni 2017 blev ramt af en tsunami udløst af et fjeldskred.
Efterladt hus i bygden Nuugatsiaq, der i juni 2017 blev ramt af en tsunami udløst af et fjeldskred.Foto: Arktisk Kopmmando
Andreas Krog

Grønland blev i 2017 ramt af et fjeldskred og efterfølgende tsunami, der raserede flere bygder og kostede fire mennesker livet. Siden da har undersøgelser afdækket 18 lokaliteter, hvor der er en meget høj eller høj risiko for, at alvorlige fjeldskred kan forekomme.

Det grønlandske Selvstyre har henvendt sig til energi-, forsynings- og klimaministeren og anmodet om en dansk medfinansiering til at få overblik over risikoen for de 18 kritiske lokaliteter i Grønland. Regeringen har derfor besluttet at afsætte 15 millioner kroner til at afklare risikoen for alvorlige fjeldskred i Grønland. Det grønlandske Selvstyre har afsat 9 millioner kroner.

”Vi skylder det grønlandske folk at gøre, hvad vi kan for at forhindre yderligere tab af menneskeliv, når naturens kræfter raser. Derfor er jeg også rigtigt glad for, at regeringen fortsætter sit vigtige samarbejde med Selvstyret i Grønland om at afdække risikoen for alvorlige fjeldskred,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00