Vil udvide stor russisk Arktis-lufthavn

De regionale myndigheder i den russiske Krasnoyarsk region ønsker at lufthavnen i Khatanga skal udvides og moderniseres. Det vil koste omkring 1,5 mia. rubler- svarende til 185 mio. kroner - at udvide lufthavnen, der er en af de største lufthavne i den arktiske del af Rusland.

Myndighederne er nu gået på jagt efter investorer og forventer at firmaer som de to store oliefirmaer Lukoil og Rosneft vil være interesserede i at poste penge i lufthavnen. Lukpoil har licenser i Øst-Taymyr området, mens Rosneft har licenser i Khatanga Bugten.

Byen Khatanga er en af de nordligst beliggende bebyggelser i Rusland og har kun omkring 3.500 indbyggere. Men lufthavnen er strategisk godt placeret midt i Arktis og bliver allerede i dag flittigt benyttet som udgangspunkt for ekspeditioner til Nordpolen. De går ofte fra Khatanga med mindre fly til Sredny Ostrov, der er en ø og en militær isbelagt 3.000 meter landingsplads omkring 900 kilometer nord for Khatanga i nærheden af Severnaya Zemlya-øgruppen i Kara Havet. Landingspladsen drives sandsynligvis af de russiske grænsekontrolmyndigheder FSB.

Login