17. december: Manu Sareen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det minister for ligestilling og kirke, Manu Sareen fra Radikale.
Foto: (Ninna Obelitz Rode/Altinget.dk)

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik meget sent ind i politik. Inden havde jeg været socialarbejder i stort set hele mit voksne liv, og det var nok erfaringer herfra, som motiverede mig til at ville omsætte virkeligheden til politik. Det gjorde jeg først som lokalpolitiker i København, inden jeg selvfølgelig også ville prøve det på landsplan.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er svært at tage et enkelt mål, for der er mange at tage af. Hvis jeg tager et overordnet mål, hænger det sammen med, at jeg synes, at Danmark er verdens fedeste land at bo i. Især på grund af vores omfattende velfærdssystem, men også fordi vi har et land med frisind - der er højt til loftet i Danmark. Mit politiske mål er således at forfine de forhold og sørge for, at de bliver bevaret og givet videre til næste generation. Jeg tror også, at netop det kan betyde ekstra meget for mig, fordi jeg selv er født i et land uden sådanne forhold.

Fakta
Manu Sareen er 45 år og født i Indien. Han er uddannet socialpædagog og konfliktmægler. Han var fra 2002-2011 medlem af Københavns Borgerrepræsentation, medlem af børne- og ungdomsudvalget og formand for Radikale Venstres byrådsgruppe. I september 2011 blev han valgt ind i Folketinget og kort tid efter udnævnt til minister for ligestilling og kirke samt minister for nordisk samarbejde.

Kilde: ft.dk

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Det er der mange, der har. Margrethe Vestagers (R) ihærdighed er en stor inspirationskilde. Og det samme gælder for Marianne Jelveds (R) visdom. Hvis jeg i mine år som aktiv politiker har været i tvivl om noget, har jeg altid kigget over på Marianne. Hun har inspireret mig i mange situationer.

Hvis jeg tager et overordnet mål, hænger det sammen med, at jeg synes, at Danmark er verdens fedeste land at bo i. Især på grund af vores omfattende velfærdssystem, men også fordi vi har et land med frisind – der er højt til loftet i Danmark.

Manu Sareen (R)
Minister for ligestilling og kirke

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg har stor respekt for Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti. Til trods for vores store politiske uenigheder formår han altid at holde en god tone, når man debatterer med ham. Desuden er han et meget meget høfligt menneske, som alle kunne lære noget af, synes jeg. I politik er det vigtigt at gå efter bolden og ikke manden - og det formår han virkelig.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg gør mange ting. Jeg løber rigtig meget og bruger i høj grad det som en måde at samle tankerne på. Jeg spiller også fodbold, hvilket giver mig god mulighed for at fokusere på en enkel ting, nemlig at spille. Derudover er jeg også som noget helt nyt begyndt at meditere. Det er de tre ting, jeg primært gør for at slappe af. Fodbold og løb giver mig en fysisk energi, og meditationen er en unik mulighed for at slappe af rent mentalt.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Nu kunne jeg være rigtig fræk og sige mine egne bøger. Men sandheden er, at jeg ikke har så meget tid til at læse bøger. Det er dog blevet en del lettere efter e-bogens opfindelse, som gør det supernemt at læse, lige meget hvor jeg er. Her er det lykkedes mig at læse Ken Folletts nye "Verdens Vinter" om 2. verdenskrig, som, jeg synes, er enormt interessant.

Er du stadig politiker om 5 år?

Hvis vælgerne synes det, er jeg helt bestemt. Men hvis ikke jeg skal være politiker, kunne jeg godt tænke mig at være højskoleforstander, arbejde inden for FN, Nordisk Råd eller være leder af en NGO.

Hvad fortryder du fra 2012?

Man kan fortryde meget, som man hurtigt glemmer igen. Men hvis jeg skal nævne noget, som jeg fortryder, og som bliver ved med at sidde i mig, er det, når jeg vælger noget familiært fra i forhold til politik. Eksempelvis hvis min søn skal spille fodboldkamp, og jeg vælger at tage til et politisk arrangement, selvom jeg ved, hvor meget min tilstedeværelse betyder for ham. Det gør sig især gældende, hvis det politiske arrangement viste sig ikke at være særligt vigtigt. Som minister er der jo nogle arrangementer, man skal være med til, og samtidig nogle, der er knap så vigtige.
Sådanne situationer kan godt fylde rigtig meget i mig. Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle ende i en situation, hvor man vælger så meget fra, som jeg gør nu.

Hvad ser du frem til i 2013?

Det, jeg ser allermest frem til, er, at vi har nedsat et nyt udvalg, som skal kigge på en helt ny styrelseslov for Folkekirken. Det er et kæmpestort arbejde, de er gået i gang med, og som man har forsøgt at gøre gennem de sidste 160 år. Man har faktisk prøvet fire gange tidligere, hvor det ikke er lykkedes.
Det nuværende udvalgs formand er Hans Gammeltoft-Hansen, og jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvad han kommer med af helt konkrete resultater til os politikere. Det er meget spændende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003) coach (2017)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00