Danskerne er blevet for dovne og dyre

KONFERENCE: Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og KL's formand Jan Trøjborg (S) var enige om, at faldende produktivitet og stigende lønninger er den største udfordring for arbejdsmarkedet, da de stod ansigt til ansigt på KL's JobCAMP.
Danskerne er blevet for dovne og for dyre. Derfor skal der nye boller på suppen, hvis vi vil bevare vores status som en af verdens mest velstående nationer. Det var konklusionen, da beskæftigelsesminister Inger Støjberg mødtes til en sofaduel med KL's formand Jan Trøjborg på kommunernes arbejdsmarkedskonference, JobCAMP, torsdag i sidste uge.

Temaet var udfordringerne for fremtidens danske arbejdsmarkedet, og beskæftigelsesministeren var ikke i tvivl om, hvilken opgave der først og fremmest skal fokuseres på.

"Vi har en opgave i forhold til produktiviteten, for vi er for at sige det meget firkantet blevet for dyre og for dovne," sagde Inger Støjberg og fremhævede, at det vil blive en stor udfordring at forbedre vores konkurrenceevne for at få gang i væksten igen.

Hun fik opbakning fra KL's formand, Jan Trøjborg, som også mener, at den største udfordring for arbejdsmarkedet består i at udruste befolkningen - især de unge - til at kunne konkurrere på det globale marked.

"Det er en ambition, at de unge mennesker, som forlader folkeskolen og ungdomsuddannelserne for at træde ind på arbejdsmarkedet, har kompetencer og en arbejdskultur, som gør dem i stand til at klare en indsats på arbejdsmarkedet, stå op om morgenen og passe deres job uden for mange sygefraværsdage," sagde Jan Trøjborg.

Finanskrisen overskyggede konference
På trods af at ledigheden er steget siden finanskrisen, vil der i fremtiden mangle hænder på det danske arbejdsmarked. Dette skyldes ikke mindst, at de årgange, der forsvinder fra arbejdsmarkedet er dobbelt så store som de årgange, der træder ind.

Den økonomiske krise har været et altoverskyggende tema, siden Inger Støjberg overtog tøjlerne i Beskæftigelsesministeriet, men hun glæder sig over, at den haft en utilsigtet bivirkning.

"Vi kan her i finanskrisen se, at den voksne del af befolkningen har været mindre syge, og det er nok et spørgsmål om, at folk opper sig, når de kan se, at jobs ikke hænger på træerne," sagde hun og tilføjede, hvis der er kommet noget godt ud af finanskrisen, så er det måske en af de ting.

KL vil styrke unges faglighed og disciplin
Men ifølge beskæftigelsesministeren mangler en stor gruppe unge at følge de voksnes eksempel, og derfor opfordrede hun KL's delegerede til at tage mere drastiske midler i brug over for dem.

"Vi har 10.000 unge mellem 15-18 år, som laver absolut ingenting. De går ikke i skole eller på arbejde, men laver absolut ingenting. Det er et skræmmende højt tal, og dem bliver vi nødt til at tage hånd om," sagde Inger Støjberg og fremhævede, at hun har givet kommunerne mulighed for at skære i børnepengene, hvis ikke de unge vil følge deres uddannelsesplan.

Jan Trøjborg var ikke enig i, at man skal fratage børnepengene, men han erkender, at "vi er kommet for sent i forhold til den globale udvikling". Og derfor mener han, at der er behov for at styrke disciplinen i folkeskolen.

"Balancen er skubbet en lille smule i forhold til det vigtige, vi har i vores samfund. Kompetencer og evnen til innovation, men vi skal huske at få det faglige med, og det med disciplinen," siger han og tilføjer, at det massive frafald blandt drenge på ungdomsuddannelserne er et stort problem.

Erik Nielsen: Brug for mere rummelighed
Formanden for KL's arbejdsmarkedsudvalg, Erik Nielsen (S), mener, at man skal give de unge chancen for at vise, at "de har en god arbejdskultur eller er i stand til at oparbejde den".

"Langt de fleste vil gerne have en uddannelse, men problemet er, at de falder fra på erhvervsuddannelserne. Det skyldes ikke alene de unges arbejdskultur, men det har også noget at gøre med taxametersystemet og rummeligheden på erhvervsuddannelserne," sagde han efter duellen mellem Støjberg og Trøjborg.

Ifølge Erik Nielsen er det især et problem, at drengene falder fra ungdomsuddannelserne. Han mener derfor, at det er vigtigt at lave en mere individuel indsats end den, som laves i dag, og påpeger nødvendigheden af, at erhvervsskolerne kan rumme de elever, som ikke er bogligt stærke, men kan blive hamrende dygtige håndværkere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

Jan Trøjborg

Fhv. borgmester (S), Horsens kommune, fhv. minister, fhv. MF
murer, ingeniør

0:000:00