Danske ministre tager beslutninger i EU uden mandat fra Folketinget

INDFLYDELSE: Adskillige gange over de seneste fem år har skiftende regeringer taget beslutninger i EU uden at spørge Folketinget først. Det er respektløst, siger Europaudvalgets formand.

Samarbejdet mellem Folketinget og regeringen halter, når det kommer til EU-spørgsmål.

Over de seneste fem år har skiftende regeringer mindst 11 gange givet sin holdning til kende i EU uden først at få godkendt et forhandlingsmandat i Folketingets Europaudvalg.

Det viser et svar til Folketinget.

Ifølge den danske beslutningsprocedure på EU-sager skal regeringen ellers i Europaudvalget sikre, at der ikke er et flertal imod sin holdning, og i proceduren står desuden, at inddragelsen af udvalget ”skal ske på en sådan måde, at hensynet til såvel Folketingets indflydelse som regeringens forhandlingsfrihed respekteres".

Det er bare ikke tilfældet, når Folketinget ikke bliver hørt i tide, mener Venstres Eva Kjer Hansen, der er formand for Europaudvalget.

”Det er ærgerligt, at vi har en række mandater, der bliver forelagt så sent, at vi ikke kan nå at få nogen indflydelse på det. Det er der, Europaudvalget bare bliver til et gummistempel. Det er manglende respekt for inddragelsen af Folketinget,” siger hun.

Foruden 11 tilfælde, hvor Folketingets mandat er givet på en senere dato end beslutningen i EU-Rådet, er der fire gange, hvor mandatet er givet samme dag.

Farveløst problem
Eva Kjer Hansen erkender, at den sene inddragelse af Folketinget har været et problem både under røde og blå regeringer. Men hun er i dag særligt kritisk overfor finansminister Nicolai Wammen (S) og Finansministeriet.

”De forelægger sager meget sent. Det overrasker mig ikke, for vi har jo også haft store problemer med netop Finansministeriet over det seneste år,” siger Kjer Hansen og henviser til sagen om, at Europaudvalget i efteråret 2019 fik udleveret forkerte tal af ministeriet.

Udfordret af EU-processer
Men Finansministeriet og regeringen gør, hvad de kan for at få samarbejdet til at glide problemfrit, skriver finansminister Nicolai Wammen i en mail til Altinget:

”I langt de fleste tilfælde lykkes det også. I visse tilfælde er såvel regeringen som Folketingets Europaudvalg imidlertid udfordret af samspillet mellem EU-processer, behov for at kunne agere hurtigt og hensynet til fyldestgørende og rettidig orientering af Folketingets Europaudvalg inden for Udvalgets frister.”

Læs hele artiklen på Altinget EU, hvor du får endnu flere kommentarer og mere baggrund om sagen.

Forrige artikel Efter kampvalg: Mads Fuglede er ny V-kandidat i Ringkøbing-Skjern Efter kampvalg: Mads Fuglede er ny V-kandidat i Ringkøbing-Skjern Næste artikel Dagens overblik: Heunicke kendte til risiko for særlig minkvirus Dagens overblik: Heunicke kendte til risiko for særlig minkvirus