Danske ministre tager beslutninger i EU uden mandat fra Folketinget

INDFLYDELSE: Adskillige gange over de seneste fem år har skiftende regeringer været med til at tage beslutninger i EU uden først at have fået et forhandlingsmandat fra Folketinget. Det handler om manglende respekt, siger Europaudvalgets formand.

15 gange fra 2014 til 2019 har skiftende regeringer været med i en EU-beslutning inden eller på samme dag, som de har fået et forhandlingsmandat godkendt i Europaudvalget.
15 gange fra 2014 til 2019 har skiftende regeringer været med i en EU-beslutning inden eller på samme dag, som de har fået et forhandlingsmandat godkendt i Europaudvalget.Foto: Det Europæiske Råd
Simon Holst Jensen

Det har ikke noget med farven på regeringen at gøre, og det synes jeg også, at tallene afspejler. Men det er bare set fra Folketingets side dybt kritisabelt, at mandatgivningen foregår alt for sent

Eva Kjer Hansen (V)
Formand, Europaudvalget
Fakta

Sådan arbejder Europaudvalget

Europaudvalget er som de fleste af Folketingets udvalg sammensat af 29 medlemmer. Formand for udvalget er Eva Kjer Hansen (V), og næstformand er Flemming Møller Mortensen (S). 

Når regeringens ministre skal til møder i EU's ministerråd, skal de først forbi Europaudvalget og præsentere et forhandlingsoplæg. Før ministeren kan tage til forhandling, skal oplægget ifølge proceduren godkendes af Europaudvalget, som derved giver mandat til forhandlingspositionen.

Der findes også sager, som regeringen skønner har 'væsentlig betydning' for Danmark. Her skal Europaudvalget kun orienteres, men der skal ikke afgives noget mandat. Der findes ikke klare retningslinjer for, hvornår en sag har 'væsentlig betydning'. 

Samarbejdet mellem Folketinget og regeringen halter, når det kommer til EU-spørgsmål. Over de seneste fem år har regeringen op imod 15 gange givet sin holdning til kende i EU uden først at få godkendt et forhandlingsmandat i Folketingets Europaudvalg.

Ifølge den danske beslutningsprocedure på EU-sager skal regeringen i Europaudvalget sikre, at der ikke er et flertal imod sin holdning, og i proceduren står desuden, at inddragelsen af udvalget ”skal ske på en sådan måde, at hensynet til såvel Folketingets indflydelse som regeringens forhandlingsfrihed respekteres.”

Det er bare ikke tilfældet, når Folketinget ikke bliver hørt, før festen er forbi, mener Eva Kjer Hansen (V), der er formand for Europaudvalget.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00