Finansministeriet gav forkerte tal til Folketinget om EU-budgettet

FEJLAGTIGT: I et notat til Folketingets Europaudvalg har Finansministeriet skrevet, at det kommende EU-budget er større, end det er tilfældet. Det er en meget alvorlig fejl, lyder kritikken fra Radikale.

Danmark stemte nej til EU-budgettet for 2020, fordi det ifølge regeringen* var for dyrt.

Men de samlede udgifter til at løse alle EU's opgaver inden for alt fra migration til forskning var 778 millioner euro billigere, end Finansministeriet i et notat til Folketinget oplyste på dagen, hvor budgetaftalen faldt på plads.

Det bekræfter Finansministeriet, efter at Altinget kontaktede ministeriet for at få forklaret forskellen i tallene fra Kommissionen og regeringen. 

De forkerte oplysninger falder ikke i god jord hos Radikale. Partiets EU-ordfører, Jens Rohde, kalder det for en "ret alvorlig" fejl.

"Det er først, efter vi påpeger, at der er en fejl, at det bliver rettet. Det er en regnefejl på 778 millioner euro. Det undrer mig, at man kan lave en regnefejl i den størrelsesorden, når vi i Radikale har haft relativt nemt ved at gennemskue den," siger han.

Det var tirsdag 19. november, at Finansministeriet sendte notatet til Europaudvalget.

Fejlen skyldes ifølge ministeriet, at det har indregnet det såkaldte fleksibilitetsinstrument to gange.

Radikale: Går imod mandat
Fejlen har også den konsekvens, at det nu er klart, at regeringen har handlet imod det forhandlingsmandat, som Folketinget har givet den, mener Jens Rohde.

Ifølge ham fik regeringen kun tilladelse til at stemme imod EU-budgettet, hvis det overskred udgiftsloftet.

"Regeringen går imod sit eget forhandlingsmandat. Man lægger afgørende vægt på, at man holder sig inden for rammen. Og det holder budgettet sig inden for," siger EU-ordføreren og tilføjer, at han nu vil have finansminister Nicolai Wammen (S) til at redegøre over for Europaudvalget, hvordan fejlen er opstået.

"Ministeren skal forklare regnefejlen over for Folketinget, fordi det er det, som man afleverer til Folketinget som begrundelse for at stemme nej til budgettet."

Finansministeriet understreger over for Altinget, at regnefejlen ikke har fået EU-budgettet til at fremstå større end udgiftsloftet. Det skyldes, at fejlen kun fremgår i den sum, hvor de såkaldte særinstrumenter er indregnet, og de tælles ikke med i loftet.

 

EU-budgettet er mindre end forventet
Efter at fejlen blev opdaget, har ministeriet eftersendt et revideret notat til Europaudvalget, hvori regeringen fastholder sit nej til 2020-budgettet.

Men det endelige budget er faktisk 700 millioner kroner billigere end det, som regeringen har budgetteret med i sit finanslovforslag. Det bekræfter Finansministeriet over for Altinget.

Og det gør den radikale EU-ordfører mere uforstående over for regeringens beslutning.

"Når man til og med slipper 700 millioner kroner billigere end forudset. Hvad er så det saglige argument for at stemme imod," siger Jens Rohde og tilføjer, at det er uansvarligt af den danske regering at sige nej til budgettet:

"Alle ansvarlige partier stemmer normalt for en finanslov, fordi vi skal have et budget. Ellers kan vi ikke betale vores regninger. Hvis alle lande gjorde som Danmark, ville EU ikke have et budget."

I forbindelse med sin henvendelse til Finansministeriet, har Altinget også gjort ministeriet opmærksom på, at kritikken også gælder regeringen og givet finansministeren mulighed for at svare. Det har ikke været muligt at få et svar inden artiklens afslutning.

*Opdateret fredag klokken 16.50, lørdag klokken 13.35 og klokken 14.45. Det fremgik tidligere af artiklen, at fejlen i notatet fik EU-budgettet til at sprænge udgiftsloftet. Det er imidlertid ikke korrekt. Altinget beklager fejlen.

*Opdateret lørdag klokken 13.15: Tidligere fremgik det af artiklen, at statsminister Mette Frederiksen (S) syntes, budgettet var for dyrt. Statsministeren har aldrig udtalt sig direkte om 2020-budgettet. Altinget beklager fejlen.

Forrige artikel Endnu en departementschef rykker til Finansministeriet: Endnu en departementschef rykker til Finansministeriet: "Man kan kalde det en elefantkirkegård eller et paradis for eksperter" Næste artikel På spiontogt 100 fod over Østersøen På spiontogt 100 fod over Østersøen
Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

FASE 4: Restauranter må holde længere åbent, men forsamlingsforbuddet består, og hårdt ramte brancher skal fortsat have hjælp. Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale, regeringen netop har landet med alle Folketingets partier. Se dem alle her.