Blå partier vil gøre op med asylsystemet

FORHANDLINGER: K og LA kræver en reform af asylsystemet, inden regeringen og blå blok mødes til 2025-forhandlingernes udlændingeudspil. De afslår dog DF's ønske om permanent grænsekontrol.

Under overskriften "Styr på flygtningestrømmen" indleder regeringen 2025-forhandlingerne med blå blok.
Under overskriften "Styr på flygtningestrømmen" indleder regeringen 2025-forhandlingerne med blå blok.Foto: Claus Fisker/Scanpix
Frederik Tillitz

Første dag efter skolernes efterårsferie begynder 2025-forhandlingerne, når blå blok og regeringen lukker dørene til forhandlingslokalet i Finansministeriet for at diskutere udspillet ”Styr på flygtningestrømmen”.

Læs også: Udlændingepolitik er vigtigst for vælgerne

Udspillet indeholder seks forskellige initiativer, blandt andet indførslen af en nødbremse, øget indsats i nærområderne og stop for kvoteflygtninge i 2016.

Mens DF har krævet permanent grænsekontrol, ønsker både Liberal Alliance og Konservative et opgør med hele asylsystemet.

Vende bøtten på hovedet
LA går til forhandlingerne med et ønske om at få ændret de asylregler, som vi har i dag. Ifølge udlændingeordfører Christina Egelund ønsker partiet et mere rationelt og humant asylsystem.

”Vores fokus er at reformere asylsystemet i Danmark. Vi vil vende tingene på hovedet og hjælpe dem, der har allermest brug for hjælp,” siger hun.

LA går til forhandlingerne med tre forskellige krav: Et såkaldte humant asylstop, som er et stop for at kunne søge spontant asyl i Danmark. For det andet at styrke indsatsen i nærområderne. Og for det tredje at tage 4.000 kvoteflygtninge om året.

”Vi bruger i dag ufatteligt mange ressourcer på at hjælpe de stærkeste flygtninge, som er dem, der klarer turen over Middelhavet og gennem en række sikre lande i Europa. Hvorimod vi bruger færre ressourcer på at hjælpe de svageste flygtninge,” siger hun og fortsætter:

”De, der kommer hele vejen herop, er i sagens natur de stærkeste.”

Christina Egelund mener, at regeringens udspil har mange gode elementer, men slet ikke tager det nødvendige opgør med systemet.

”Inden for rammen af, at man ikke laver det samlede system om, så synes vi, at de enkelte forslag, regeringen kommer med, er fornuftige nok. Men vores ambitionsniveau er et helt andet,” siger hun.

K: 2, 3, 4 eller 5.000 ekstra
Konservative går til forhandlingsbordet med tre ønsker til udlændingepolitikken. Et af dem er en asylreform ikke ulig den, LA ønsker.

”Vi vil gerne have, at man laver det helt om, og at det fremover kun er muligt at hente dem, der skal have asyl fra flygtningelejrene i nærområderne,” siger Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader. Han fortsætter:

”Vi vil forhøje kvoteflygtningene fra 500 i dag til 2-3-4-5.000 alt afhængigt af, hvordan forhandlingerne falder ud. Til gengæld kan man ikke få asyl, hvis man kommer over land til grænsen. Alle skal have en lige mulighed.”

Ifølge Naser Khader vil modellen give en langt mere retfærdig fordeling af asyl, forpurre menneskesmuglernes forretning og forbygge flygtninges druknedød over Middelhavet.

Konservatives to andre ønsker til forhandlingerne er en statsborgerskabsreform, og at man opprioriterer de diplomatiske garantier, så man kan komme af med dem, der er på tålt ophold.

Absurd lovgivning
Regeringen har valgt at udskyde modtagelsen af de næsten 500 forventede kvoteflygtninge for 2016. Kun ni kvoteflygtninge vil komme til landet i år. Det strider ifølge Christina Egelund imod sund fornuft.

”Det, at regeringen lægger op til, at vi ikke kan tage imod de 491 kvoteflygtninge, understreger absurditeten i de nuværende regler,” siger hun.

Kvoteflygtninge kommer fra to puljer. Den ene er de skrøbeligste flygtninge, som for eksempel handicappede. Den anden er flygtninge, der efter samtale med udsendte danske myndigheder bliver godkendt som kvoteflygtninge.

”De skal sige ja tak til at være borgere i Danmark, og Danmark skal sige ja tak til dem. Kvoteflygtningene er dermed de mest integrationsvillige flygtninge,” siger hun.

”At vi har lukket i for kvoteflygtningene understreger, at vi bruger vores ressourcer helt forkert,” siger hun.

Ingen permanent grænsekontrol
Dansk Folkeparti fremlagde i august partiets fem krav til forhandlingerne. De fem krav indebærer permanent grænsekontrol, straksbehandling af asylansøgere ved grænsen, en hjemsendelsesstrategi, et opgør med konventionerne og en fjernelse af retten til dagpenge for folk på midlertidigt ophold.

I LA kan man bakke op om fire af de fem krav.

”Hvis man skal indføre permanent grænsekontrol, kræver det, at Danmark udtræder af Schengen-samarbejdet. Det er vi ikke interesseret i,” siger Christina Egelund.

Hun bakker dog op om regeringens opretholdelse af den midlertidige grænsekontrol, men mener, at når der igen er kommet kontrol med Europas ydre grænser, skal grænsekontrollen indstilles.

Heller ikke Naser Khader ønsker et Danmark med permanent grænsekontrol.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00