Bredt flertal vedtager ny klimalov: ”En god dag for klimaet”
VEDTAGET: Et bredt flertal i Folketinget har nu vedtaget klimaloven med målet om, at Danmark skal mindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Forhandlingerne om at omsætte ambitionerne fortsætter.
Morten Øyen
RedaktørDanmark har nu fået en ny klimalov, der sætter rammen for den danske klimapolitik.
Det står klart, efter at et bredt flertal i Folketinget torsdag formiddag stemte for den nye lov om klima. Kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige stemte ikke for.
Dermed sættes et foreløbigt punktum for klimaloven, som regeringen skød drøftelserne i gang om tilbage i september 2019, og som afspejler den aftale, de fleste partier i Folketinget blev enige om tilbage i december.
Med den nye klimalov skal Danmark være klimaneutralt i 2050, sænke udledningerne med 70 procent i 2030, sætte et ”indikativt mål” for 2025, mens regeringen hver september skal fremlægge et klimaprogram, som skal overbevise Folketinget om, at målene er inden for rækkevidde. Hver december kan Folketinget så efterfølgende dømme regeringens klimaindsats ved en forespørgselsdebat.
Hertil styrker loven Klimarådet, og giver rådet flere opgaver.
”Så er klimaloven endeligt vedtaget i Folketinget! En god dag for klimaet,” skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) på Twitter.
Klimaforhandlinger fortsætter
Senere torsdag fortsætter klimaforhandlingerne så med at omsætte ambitionerne til konkret handling.
Regeringen landede tidligere på ugen en aftale om en grønnere affaldssektor, og nu er det så regeringens udspil til en grønnere energi- og varmesektor, der er på bordet.
Det første forhandlingsmøde om det udspil foregik onsdag aften i Finansministeriet, og forhandlinger skal efter planen fortsætte de kommende dage.
Klimaforhandlingerne er blevet forsinket på grund af coronakrisen, og regeringen er blevet kritiseret for at have spillet for uambitiøst ud og for ikke at fremlægge en samlet plan.
Klimaminister Dan Jørgensen har allerede annonceret, at der kommer flere klimaudspil fra regeringen umiddelbart efter sommerferien.