Dagens corona-overblik: Færre rejser i myldretiden, og Folketinget lukker for besøg

LYNOPDATERING: Folketinget lukker ned for besøg, mere end tusind danskere kan på sigt risikere at dø på grund af corona, og Norge fraråder arrangementer med mere end 500 deltagere. Bliv opdateret på tre minutter her.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cecilie ToftEmma Qvirin Holst

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor vi giver dig en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen. 

Politik
Nu får coronavirussens udbredelse konsekvenser for Christiansborg, der har lukket for alle besøg. Det oplyser Folketingets coronaberedskab til Jyllands-Posten.

Coronasmitten har også påvirket de danske universiteter. Flere universiteter har nemlig valgt at aflyse fredagsbarer og sociale arrangementer for de studerende. Derudover er universiteterne begyndt at forberede fjernundervisning gennem digitale løsninger. Tiltagene kommer, efter at Københavns Universitet tirsdag fortalte, at en studerende havde fået konstateret coronavirus, efter at vedkommende havde deltaget i en fredagsbar og en forelæsning, skriver Jyllands-Posten.

Danske tog, busser og metroer har haft markant færre passagerer i myldretiden onsdag morgen end normalt. Det sker efter regeringens anbefaling om, at danskere bør undgå at tage offentlig transport, når der er allermest trængsel. For at imødekomme anbefalingerne har trafikselskaberne også øget antallet af busser og tog i myldretiden. Det kan du læse om hos Jyllands-Posten.

Mens der laves tiltag for store dele af befolkningen, savner organisationer svar på, hvad der gøres for hjemløse, som bliver ramt af corona. Det skriver Altinget. Social- og indenrigsminister Astrid Krag oplyser, at hun i dag vil kontakte interessenter og brugerorganisationer, der arbejder med de mest udsatte borgere, for at få indsigt i de konkrete problemstillinger, der knytter sig til coronavirussen, for socialt udsatte.

Tirsdag eftermiddagen præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) en hjælpepakke til de danske virksomheder, som skal modvirke slemme økonomisk tab på grund af coronavirussen. Hjælpen består blandt andet i en udskydelse af moms- og skattebetalinger i fire måneder. Du kan læse nærmere om hjælpepakken her.

Læs også

Økonomi
Coronavirussen kan sende Europa i et nyt finanschok magen til det, som europæerne oplevede i 2008. Sådan lyder advarslen fra formanden for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, ifølge Finans. Hun opfordrer de europæiske ledere til at handle øjeblikkeligt.

Hjemme i Danmark forsøger regeringen at vise handling med en hjælpepakke til erhvervslivet. Det samme gør regeringer rundt i Europa, men det er ikke godt nok, lyder kritikken fra europæiske storbanker. Det skriver Finans. Hjælpen er indtil videre for lille og langt fra den koordinerede indsats, der blev gjort i 2008. 

Globalt
EU står klar med en hjælpende hånd til EU’s erhvervsliv i den her kriseramte tid. EU-Kommissionen vil frigøre, hvad der svarer til 56 milliarder kroner fra en EU-fond, som skal forhindre en dybere økonomisk krise i EU.

I Norge går man skridtet videre end Danmark, når det kommer til størrelsen på arrangementer. Norske sundhedsmyndigheder anbefaler nu, at man bør aflyse eller udskyde arrangementer med flere end 500 deltagere. Den danske anbefaling lyder på 1.000 deltagere.

Antal smittede
Klokken 13.00 er det nyeste antal smittede i Danmark 340, mens der er to smittede på Færøerne. 1.231 personer er ifølge Sundhedsstyrelsen i karantæne, mens tallet for Færøerne er 31 personer.

Antallet af smittede er steget markant i løbet af de seneste dage, og det vil fortsat stige. Sådan lyder forventningen fra Sundhedsstyrelsen, der i en ny risikovurdering skriver, at man bør tage udgangspunkt i, at 10 procent af den danske befolkning vil blive ramt af coronavirussen. Heraf skal man forvente af én procent af danskerne vil få behov for at komme i kontakt med sundhedsvæsenet.

Risikovurderingen giver også et bud på, hvor mange danskere der vil dø af coronavirussen. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan den medføre, at mellem 1.680 og 5.600 danskere dør. Det er dog forventningen, at sundhedsvæsenet vil iværksætte tiltag, der kan gøre tallet lavere.

 

Nye vejledninger fra myndighederne
Udenrigsministeriet har opdateret sin rejsevejledning. Nu frarådes alle rejser til:

  • Hubei-provinsen i Kina
  • Regionerne Piemonte, Lombardiet, Emilia-Romagna, Aostadalen, Veneto og Marche i Italien
  • Iran
  • Byen Daegu og provinsen Gyeongbuk i Sydkorea
  • Skisportsområdet Ischgl i delstaten Tyrol i Østrig.

Samtidig frarådes alle ikke-nødvendige rejser til følgende områder:

  • Resten af Kina (undtaget Hongkong, Macau og Taiwan)
  • Resten af Italien
  • Resten af delstaten Tyrol i Østrig
  • Israel
  • Palæstina: Vestbredden og Østjerusalem
  • Regionerne Madrid, La Rioja samt Baskerlandet i Spanien.

Der ikke nogen fast betegnelse for, hvad en ikke-nødvendig rejse dækker over. Udenrigsministeriet peger på, at det er en vurderingssag, men en nødvendig rejse kan eventuel være et vigtigt familiebesøg.

Myndighederne giver en ny opdatering på den nuværende coronasituation og vejledninger ved et pressemøde klokken 14. Derudover kan du få de nyeste tal og oplysninger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00