Dagens overblik: Det hidtil største nederlag har ramt S-regeringen, og DF mærker ingen formandseffekt

Fødende får bedre rettigheder. En skillelinje er på vej mellem grønne vælgere. Radikale har givet Mette Frederiksen og Nicolai Wammen en begmand. Og Dansk Folkeparti står stille i målingerne. Dit politiske overblik finder du her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen! Jeg vil gerne byde dig varmt velkommen til tirsdagens overblik over dansk og europæisk politik, hvor økonomiforhandlingerne mellem regeringen og regionerne er skudt i gang. Hvad de vil handle om – og hvor den helt store spænding stå – vender vi tilbage til.

Vi skal også omkring en ny, grøn skillelinje i dansk politik, en ordentlig begmand til Mette Frederiksen og fixer Nicolai Wammen og Dansk Folkepartis manglende formandseffekt. 

Læs også

Men vi begynder med den forestående afstemning om at afskaffe Danmarks EU-forsvarsforbehold. For mange nager tvivlen stadig, selv om der blot er tre uger tilbage, før krydset skal sættes i stemmeboksen.

Er du, kære læser, én af dem, som stadig går og tygger på, om det skal være et "ja" eller et "nej"? Så kan du få input til at træffe din beslutning fra Altingets nye valgtest

Testens spørgsmål er udviklet i samarbejde med alle Folketingets partier og Danmarks Radio.

“Vi har forsøgt at skabe en test, der giver lyst til at udforske argumenterne, men ikke en test, som skubber vælgerne i retning af at stemme på en bestemt måde,” siger Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.

Du finder testen her. Og du kan læse mere om den her.

Bedre rettigheder på vej til fødende

Flere jordemødre og en ret til at blive på barselsgangen i to døgn til nybagte forældre.

Efter lang tids kritik fik fødende mandag aften stillet en række forbedringer i udsigt. Her præsenterede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nemlig en ny aftale om udmøntningen af i alt 475 millioner kroner i årene 2022 til 2025.

Du kan læse mere om aftalen her.

Lærlingeoprøret

Hundredvis af lærlinge og nyuddannede svende er så trætte af forholdene på erhvervsuddannelserne, at de har underskrevet et fælles opråb under overskriften "Lærlingeoprøret". Det skriver Politiken.

Omkring 100 i alt 250 underskrivere har desuden delt beretninger. Her peger de på udfordringer med "gammelt, slidt værktøj, utidssvarende teknologi, lærere med faglige efterslæb og problemer med at få en læreplads", beretter avisen.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kan "fuldstændig genkende billedet", siger hun til Politiken.

"Vi kommer til at prioritere erhvervsuddannelserne og gør det løbende, så vi øger kvaliteten år for år."

Du kan læse mere her

Læs også

Vindmøller eller hasselmus?

Så er vi nået til den grønne skillelinje. For spørgsmålet om, klimakampen eller naturhensyn er vigtigst deler i høj grad vælgerne. Det viser en ny meningsmåling fra Epinion foretaget for Altinget.

I målingen har 1.089 vælgere svaret på, om de mener vindmøller og solceller er så vigtige, at de bør anlægges – selv hvis de skader naturen og miljøet der, hvor de anlægges.

Det mener 36 procent. Men 45 procent svarer, at de er imod vindmøller og solceller, hvis de skader naturen og miljøet.

En grøn politisk skillelinje i dansk politik er dermed på vej. Det vurderer Martin Vinæs Larsen, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Det kan du læse meget mere om lige her

Den mest upopulære partileder på Christiansborg

Formandseffekten er udeblevet i Dansk Folkeparti.

Efter små fire måneder i formandsstolen er det ikke lykkedes Morten Messerschmidt at genvinde de vælgere, der har forladt partiet oven på valgnederlaget i 2019. Det viser Altingets vægtede gennemsnit, som statskundskabsprofessor Kasper Møller Hansen udarbejder.

Samtidig viser tallene, at DF-formanden er den mest upopulære partileder på Christiansborg, hvor han lige nu er ét af de mest prominente ansigter på nejsiden frem mod den kommende EU-afstemning. Det har fået Altinget til i en analyse at spørge:

"Lykkes det heller ikke med folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet som afsæt, hvornår gør det så?"

Det kan du dykke ned i lige her

Læs også

Startskuddet er lydt til økonomiforhandlingerne

Dansk Regioner, KL og regeringen tager tirsdag fat på de årlige økonomiforhandlinger i Finansministeriet, som ventes at lande i løbet af de næste måneds tid.

Og meget er, som det plejer at være, skriver Altingets sundhedspolitiske analytiker.

"Går det, som det plejer, så får regionerne lidt over eller lidt under en milliard. Og så flere penge under årets finanslovsforhandlinger, hvor regeringens mange støttepartier skal sætte deres aftryk," lyder det.

Der er dog alligevel plads til spænding:

"Det store spørgsmål i år bliver imidlertid ikke, hvor stort et beløb regionerne får til drift og anlæg. Men hvor omfattende og detaljerede reformer af det regionale og kommunale sundhedsvæsen, som både regioner og kommuner får aftalt med regeringen."

Tag vores sundhedspolitiker i hånden og hop ind i analysen her.

Frederiksen og Wammen lider alvorligt nederlag

Statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) blev mandag tilføjet "valgperiodens største nederlag".

Sådan lyder analysen fra Altingets politiske redaktør, efter at Radikale Venstre besluttede at forlade forhandlingerne om at give en ekstraordinær økonomisk støtte til de borgere, som er hårdest ramt af voksende priser – uden altså at spare andre steder i de offentlige budgetter.

"Samtidig positionerer Radikale Venstre sig som et parti, der har økonomisk ansvarlighed – i den betydning af at sætte tæring efter næring, som det nu har fået i en dansk finanspolitisk sammenhæng – langt fremme i udstillingsvinduet frem mod et kommende valg," lyder det i analysen.

Du kan læse mere her.  

Det sker i dansk politik

  • Klokken 10 er statsminister Mette Frederiksen og en række ministre på besøg hos dronningen, som skal stadfæste vedtagne lovforslag.
  • Klokken 13 er Mette Frederiksen i spørgetime i folketingssalen – den sidste af slagsen før afslutningsdebatten 23. maj.
  • Samtidig holder Folketingets Udvalg til Valgs Prøvelse møde. På dagsordenen er blandt andet godkendelse af stedfortræder for Nick Hækkerup (S), som udtræder af Folketinget, og orientering om proceduren vedrørende folkeafstemningen den 1. juni.
  • Klokken 13.15 skal transportminister Trine Bramsen (S) i åbent samråd om kritikken i beretning om Femern Bælt-forbindelsen.
  • Også den nyudnævnte justitsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd klokken 13.15. Det handler om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed, straffeloven, lov om vagtvirksomhed, lov om social service og lov om fuldbyrdelse af straf med videre. Retsudvalget har blandt andet bedt ministeren fortælle, hvilke elementer i det fremsatte forslag, der efter regeringens opfattelse er presserende at få gennemført i indeværende folketingsår, og som ikke allerede er indeholdt i eksisterende regelsæt. 
  • Klokken 14 skal uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i samråd om teknologipagtens målsætning. Han skal redegøre for, hvordan han forventer - i lyset af den politiske aftale om udflytning af uddannelsespladser - at regeringen kan leve op til teknologipagtens målsætning om, at 20 procent flere danskere skal fuldføre en ikke-dimensioneret videregående STEM-uddannelse i 2028.
  • Klokken 14.30 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om forbruget af opioider i Danmark.
  • Og klokken 15 er det igen Mattias Tesfayes tur, når han som justitsminister skal i åbent samråd om tvangsudsendelser. Udlændinge- og Integrationsudvalget ønsker en redegørelse for regeringens holdning til, at danske myndigheder bruger fysisk magt og beroligende injektioner på mennesker, der skal tvangsudsendes.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00