Dagens overblik: Eksperter afviser regeringens prognose om mangel på faglært arbejdskraft

Det er ikke muligt at spå om, hvordan det danske arbejdsmarked ser ud om ni år, siger to eksperter. Venstre går frem i ny måling, og Mette Frederiksen sender hilsen til sygeplejerskerne. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til Altingets nyhedsoverblik denne onsdag morgen, hvor dansegulvet på landets natklubberne efter halvandet års nedlukning igen er åbent.

Dagens overblik skal dog ikke handle om det dansende folk. Vi skynder os i stedet videre til forsiden af Berlingske, hvor to eksperter fortæller, hvorfor regeringens prognose om faglært arbejdskraft ikke holder vand.

Regeringen har flere gange delt prognosen om, at der i 2030 vil mangle omtrent 100.000 faglærte i Danmark. Det bygger på en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som konkluderer, at der i 2030 vil mangle faglærte, mens der vil være overskud af akademikere og ufaglærte.

Men det er slet ikke muligt at spå om, hvordan arbejdsmarkedet ser ud om otte til ni år, siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved RUC, Bent Greve, til Berlingske.

”Vi kommer ikke til at stå i den situation om ti år, at vi mangler 100.000 faglærte,” siger han til Berlingske.

Bent Greve står ikke alene med sin afvisning af prognosen. Jan Rose Skaksen, der er forskningschef i Rockwool Fonden og tidligere vismand i Det Økonomiske Råd, mener ligeledes ikke, at det er muligt at lave fremskrivninger, der kan forudse manglen på faglært arbejdskraft.

Det er ikke første gang, at eksperter modsiger prognosen. Det gjorde Jan Rose Skaksen og CBS-professor Niels Westergård-Nielsen også overfor Altinget Uddannelse i marts, da Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse udkom. 

Læs også: Forskere er skeptiske over for forudsigelse om 99.000 manglende faglærte

Venstre går frem

Første halvår af 2021 var lig med en markant vælgerflugt fra Venstre. Men nu ser blødningen ud til at aftage, og partiet indleder den nye politiske sæson med en anelse medvind.

Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Ifølge målingen vil Venstre få 15,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er en fremgang i forhold til Epinions seneste måling i maj, hvor Venstre stod til 12,3 procent.

Trods fremgangen har Venstre dog stadig et stykke op til sit valgresultat i 2019, hvor 23,4 procent af vælgerne satte deres kryds ved partiet.

R afviser krads kritik fra EL

Det er ikke i modstrid med forståelsespapiret, når Radikale præsenterer et forslag sammen med Konservative, som blandt andet lægger op til at sænke topskattegrænsen. Sådan siger Radikales leder Sofie Carsten Nielsen til Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Radikale og Konservative er gået sammen om tre forslag, der skal øge arbejdsudbuddet, og det har affødt en markant kritik fra Enhedslisten, som i et interview med Berlingske kaldte forslagene for ”stålblå politik, som øger uligheden og skævrider vores samfund”. Det er ifølge Enhedslisten i strid med den aftale som støttepartierne indgik med S-regeringen i forståelsespapiret, hvor de alle blev enige om at mindske ulighed.

Men Radikale fastholder, at partiet også har en lang række forslag, der skal mindske uligheden i samfundet, og så minder Sofie Carsten Nielsen om, at forståelsespapiret også indeholder et løfte om at øge arbejdsudbuddet.

Frederiksen sender hilsen til sygeplejerskerne

Fire dage efter lovindgrebet satte en stopper for sygeplejerskernes strejke, adresserede statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag sygeplejerskernes konflikt, da hun talte til en konference afholdt af Fagbevægelsens Hovedorganisation. Det skriver Ritzau ifølge Politiken

Hun fortalte, at sygeplejerskerne har sat en vigtig dagsorden. Men hun understregede også, at de ikke var den eneste gruppe, der har knoklet under coronakrisen. Statsministeren blev også forholdt til den lønkomité, som er en del af lovindgrebet og skal granske lønforskelle i den offentlige sektor, og svarede på, hvorvidt den vil blive fulgt op med nye midler til lønninger:

”Man skal aldrig nedsætte en komité, hvis ikke man vil håndtere det ordentligt og substantielt efterfølgende. Den skal gøre sit arbejde, og så må vi kigge på det politiske efter,” sagde hun ifølge Ritzau.

Det sker i dag

  • Efter halvandet års nedlukning blev nattelivet genåbnet i nat ved midnat, hvor natklubber og diskoteker igen måtte byde gæster indenfor. Samtidig er særreglerne for udskænkning af alkohol blevet ophævet, og dermed kan barer og natklubber holde åbent efter klokken 2. Indtil 10. september kræver adgangen til nattelivet gyldigt coronapas.
  • Klokken 14.00: Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) er i dag kaldt i samråd om, hvad han vil gøre for at sikre, at flere forskere vil deltage i den offentlige debat og styrke forskeres ytringsfrihed.
  • Klokken 14.00: Folketingets Epidemiudvalg har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor han skal redegøre for regeringens prioriteringer i forhold til lyntest af regeringen og udvalgte ansatte i ministerierne.
  • Klokken 14.15: Alternativet holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.
  • Klokken 14.30: Kulturudvalget har kaldt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i åbent samråd for at redegøre for baggrunden for den aktuelle geografiske fordeling af kulturstøtten.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Bent Greve

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1977), ph.d. i offentlig administration (Roskilde Uni. 1992), dr.scient.adm. (Roskilde Uni. 2002)

0:000:00