Forskere er skeptiske over for forudsigelse om 99.000 manglende faglærte

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) konkluderer i en ny rapport, at ”Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030”. Det er dog meget svært at spå om, siger to garvede forskere.

Ifølge AE kommer Danmark til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Samtidig vil der være et overskud af ufaglært arbejdskraft på 59.000 personer og et overskud af akademikere på 25.000 personer.
Ifølge AE kommer Danmark til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Samtidig vil der være et overskud af ufaglært arbejdskraft på 59.000 personer og et overskud af akademikere på 25.000 personer.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Tyson W. Lyall

Om blot ni år vil Danmark stå med kæmpe mangel på faglært arbejdskraft, mens der vil være et stort overskud af både ufaglærte og akademikere.

Sådan lyder hovedkonklusionerne i en ny analyse fra AE.

Konklusionerne har fået både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at ”skælve”.

Men hvor bogstaveligt skal man tage forudsigelsen om, at Danmark mangler 99.000 faglærte i 2030?

Det har Altinget Uddannelse spurgt forskningschef i Rockwool Fonden, Jan Rose Skaksen, og CBS-professor Niels Westergård-Nielsen om.

Svaret fra de to lyder grundlæggende, at selvom AE fagligt har lavet et godt stykke arbejde, så er der god grund til at være skeptisk over for fremskrivningen.

Jeg tvivler på, at det er noget, vi kommer til at opleve som en decideret mangel. Jeg ville nok ikke være så bekymret, som det her ellers lægger op til

Jan Rose Skaksen
Forskningschef, Rockwool Fonden

Udvikling
Ifølge forskerne er det relativt simpelt at fremskrive, hvad der uddannes inden for og hvem, der kommer ind og ud af arbejdsstyrken.

Men det er meget svært – som AE har forsøgt – at forudse, hvilken arbejdskraft, der bliver behov for i fremtiden.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00