Dagens overblik: Frederiksen advarer partier mod at lade klimakampen splitte befolkningen

NYHEDSOVERBLIK: Mette Frederiksen (S) flyttede presset i klimadebatten tilbage på støttepartierne i gårsdagens åbningsdebat. Og så ser det ud til, at både en aftale om Arnes pension og en beslutning om Nordsøoliens fremtid nærmer sig. Få morgenoverblikket.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til det daglige, politiske nyhedsoverblik.

I dag samler vi op på åbningsdebatten, dønningerne i Radikale og et par andre vigtige nyheder.

Nyheder fra åbningsdebatten
Mere end 13 timer debatterede partilederne og de øvrige folketingsmedlemmer i går i årets åbningsdebat.

Her svarede statsministeren for eksempel: "Jeps, lad os rykke det frem. Lad os lave en bred sundhedsaftale næste år i Folketinget," da Søren Pape efterspurgte handling på det område.

Hun lovede også, at der kommer et nyt udrejsecenter i stedet for øen Lindholm, der blev droppet.

"Regeringen er i gang med arbejdet, og det er selvfølgelig i denne folketingssamling, at det bliver præsenteret," sagde Mette Frederiksen ifølge Jyllands-Posten.

Altinget fulgte hele debatten og giver dig alle højdepunkterne her:

Læs også

Frederiksen: Kom med jeres klimaplaner
Statsministeren var debatten igennem under pres fra flere af de andre partier, som gerne ville tale om klima og om, hvorfor regeringen ikke kommer ud af starthullerne.

Men Mette Frederiksen slog tilbage med sine afsluttende bemærkninger. Hun advarede de mest klimaivrige partier om, at man risikerer at splitte befolkningen med eksempelvis en meget dyr omlægning til elbiler og et højt delmål i 2025.

"Ganske få procenter på 2025-målet kan være det, der splitter samfundet. Når man går fra ord til handling, så står grupper i befolkningen pludselig over for hinanden".

Og så bad hun partierne om at fremlægge konkrete planer.

"Det er på tide, at den pris kommer på bordet. For hvis jeg var dansker, der lyttede med i dag, så vil jeg gerne have nogle svar på, hvem der skal betale?," sagde Mette Frederiksen ifølge Ritzau set på JP.

Dermed øger hun presset på især støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten, som op har lagt et samlet pres på regeringen for at sætte et højt 2025-mål.

Nordsøen
Regeringen har udskudt beslutningen om den såkaldt ottende udbudsrunde for olieudvinding i Nordsøen igen og igen. Og nu er der tvivl om, hvorvidt den overhovedet kan gennemføres.

Det skriver blandt andre Altinget.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) indkalder partierne til politiske drøftelser umiddelbart efter efterårsferien om de fremtidige vilkår for olie- og gasudvindingen i Nordsøen.

Det sker efter den største operatør i Nordsøen, Total, har meddelt regeringen, at de trækker deres ansøgning til udbuddet.

”Totals beslutning om at trække sig fra 8. udbudsrunde rejser betydelig tvivl om, hvorvidt 8. udbudsrunde vil kunne gennemføres," skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Læs historien her.

Aftale om Arne nærmer sig
Efter lange forhandlinger ser regeringen ud til snart at kunne nå i mål med en aftale om tidlig tilbagetrækning. 

Aftalen vil formentlig ikke kun indeholde en ny ret til tidlig pension til dem, der er begyndt tidligt på arbejdsmarkedet, men kan også ende med en udvidet mulighed for at gå på seniorpension. Det skriver Jyllands-Posten

Carsten Nielsen tilbød at trække sig
Vi skal også lige samle op på magtskiftet i Radikale, og hvad der egentlig skete på folketingsgruppens krisemøde onsdag.

Den nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, kendte tidligt til krænkelsessagen, der fældede Morten Østergaard, og hun tilbød derfor at trække sig fra partiledelsen på mødet. Det skriver Berlingske. 

Tv 2 fortæller, at Lotte Rod havde bedt Morten Østergaard om at tie om sagen, og ifølge medlem af folketingsgruppen andreas Steenberg gjorde det det svært for Østergaard at agere i sagen. 

Det sker i dag

  • Klokken 9: Europaudvalget mødes
  • Klokken 9: Børnene Først-topmøde
  • Klokken 9.30: Møde i Udenrigspolitisk Nævn
  • Klokken 13.30: Åbent samråd om beregning af CO2-priser
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00