Dagens overblik: Heunicke kan præsentere bred sundhedsaftale, og Pape får kritik efter "kolbøtte"

En aftale om forandringer i det danske sundhedsvæsen er landet, statsministeren får sit eget medie, Pape får kritik, og USA har fået en særlig interesse i Esbjerg Havn. Få morgenoverblikket fredag.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så er vi klar med et hurtigt overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik denne morgen. Og der er masser at gå på weekend med:

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er lykkedes med at lande en bred aftale om sundhedsvæsnet, og den løfter han sløret for i dag klokken 9.30 ved et såkaldt doorstep-pressemøde.

Mens vi venter på det, kan du læse denne analyse fra Altingets sundhedsredaktør om, hvad vi på forhånd ved om aftalen, og hvad der er på spil for parterne:

Det ved vi om sundhedsaftalen, der skal lukke en angrebsflanke mod regeringen før valget

Kritik af Pape i FE-sag

Det vakte mildt sagt opsigt, da K-formand Søren Pape Poulsen i går kunne fortælle, at han er blevet enig med sin folketingsgruppe om at stemme imod ophævelsen af Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet.

De konservative mandater er afgørende for, om tidligere forsvarsminister Hjort vil kunne blive tiltalt for landsforræderi eller ej i sagen om at viderebringe statshemmeligheder til offentligheden. Og Pape havde et par dage før givet indtryk af, at han personligt var klar til at ophæve Hjorts immunitet.

Derfor var det overraskende, at han endte med at melde det modsatte ud, og det afføder nu kritik.

Pape står svækket i blå blok, siger centrale kilder til Berlingske, mens JP skriver, at flere kilder i blå blok sætter spørgsmålstegn ved hans lederevner.

I Politiken skriver Elisabet Svane i en analyse, at alle andre end Pape nu kan ånde lettet op i sagen. Og på avisens lederplads får Pape tak for sin "kolbøtte":

"For dermed sikrede han og de konservative det flertal i Folketinget, der nu har fastslået, at man ikke i dette land kan føre straffesager mod politiske modstandere uden at oplyse et minimum af de konkrete anklager," mener avisen.

Overvejer næste skridt i Hjort-sagen

Rigsadvokatens indstilling var, at Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet skulle ophæves, så han kunne blive tiltalt i sagen, som offentligheden ikke kender grundlaget for.

Men det siger et folketingsflertal altså nu nej til. Derfor overvejer Rigsadvokaten nu sit næste skridt, lyder det i et skriftligt svar til Ritzau.

Der skal være folketingsvalg senest om et år, og Claus Hjort Frederiksen har tidligere meddelt, at han ikke genopstiller. Dermed vil han i princippet kunne tiltales i sagen næste år.

USA vil bruge Esbjerg Havn

Esbjerg er i vælten i disse dage. Tidligere på ugen var de helt store EU-topnavne som kommissionsformand von der Leyen på besøg for at tale om havvind, og nu viser USA interesse for at bruge havnen i endnu større udstrækning end i dag.

USA har nemlig vist interesse for at bruge Esbjerg Havn som knudepunkt for udsendelse af allierede styrker til Østersøområdet og Baltikum, skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeriet er det havnens beliggenhed og størrelse, nærhed til lufthavn, gode forbindelser til jernbane- og motorvejsnet og nærhed til flere store kaserner og med muligheder for indkvartering, der gør den velegnet i NATO-sammenhæng.

Frederiksen starter podcast

De traditionelle roller mellem politikerne og medierne er vendt rundt, når statsministeren fredag introducerer sin egen podcast med titlen "Statsministeren spørger" og taler med en chefredaktør.

"I noget tid har jeg tænkt over, hvordan jeg kan være med til at skabe et rum, hvor der er lidt mere tid til nogle af de store spørgsmål, som præger vores samfund. Den politiske debat på Christiansborg kan til tider gå hurtigt. Også for hurtigt. Vi gør budskaberne skarpe. Selvfølgelig for at kommunikere tydeligt. Men desværre betyder det også, at nuancerne nogen gange forsvinder," skriver Mette Frederiksen i et opslag.

Udsendelsesformen er en samtale mellem statsministeren og en relevant gæst, der første gang er Rune Lykkeberg, chefredaktør på dagbladet Information.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager i et møde i Europarådet. Mødet er det første siden Ruslands invasion af Ukraine, og Rusland er som konsekvens af invasionen blevet ekskluderet fra Europarådet.

  • Klokken 14.15: Der er pressemøde om Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt
    USA har vist interesse i at bruge Esbjerg Havn som knudepunkt for udsendelse af allierede styrker til Østersøområdet og Baltikum. Forsvarsminister Morten Bødskov (S) besøger fredag havnen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00