Dagens overblik: Klimarådets eksformand oplevede pres fra regeringen

NYHEDSOVERBLIK: Den afgående formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, oplevede at blive opfordret til at stoppe kritik af regeringen. Og så vil Løkke selv underskrive omstridt FN-pagt, mens DF får et dyrepoliti. Få dit politiske overblik her.

I sidste uge blev Peter Birch Sørensen vraget som formand for Klimarådet, der er regeringens vagthund på klimaområdet.
I sidste uge blev Peter Birch Sørensen vraget som formand for Klimarådet, der er regeringens vagthund på klimaområdet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik. 

Den danske regering har direkte opfordret Klimarådet til at afholde sig fra kritik af regeringens politik, fortæller den afgående formand for Klimarådet, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, til Politiken.

Peter Birch Sørensen forklarer, at uenigheden mellem klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og ham selv var dybere end hidtil kendt og begyndte længe før sidste uges uenigheder om effekten af regeringens klimapolitik.

"Allerede i den første rapport, vi afgav i slutningen af 2015, var vi kritiske, og der ytrede ministeren sin utilfredshed med vores konklusioner," siger han til Politiken.

I sidste uge blev Peter Birch Sørensen vraget som formand for Klimarådet, der er regeringens vagthund på klimaområdet. Det skete kun få dage efter et offentligt skænderi mellem ham og klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, mener, at sagen er betænkelig: "Hvis det er rigtigt som gengivet, så går ministeren et skridt for langt." 

Løkke tager selv til Marrakesh
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager selv til Marokko for at vedtage den omstridte Marrakesh-erklæring om migration, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

"FN-erklæringen er et symbol på, om man vil være en del af det internationale samfund eller ej," skriver statsministeren.

"Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende samarbejde – ikke isolation. Jeg er som statsminister ikke i tvivl om, på hvilken side af stregen Danmark skal befinde sig," fortsætter han.

Både integrationsminister Inger Støjberg (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har afvist, at de skulle til Marokko. Og det forløb får Socialdemokraterne, der selv bakker FN-pagten op, til at lange ud efter statsministeren. 

A-kasses penge gået til vin og rejser
Misbruget af medlemmernes penge i Akademikernes A-kasse ser mere systematisk ud end hidtil kendt.

Det skriver Berlingske, der har læst sagens bilag. Direktør Michael Valentin foretog i år et enkeltstående vinindkøb til a-kassen for 129.023 kroner og har været på flere eksotiske vinrejser for a-kassens bonuspoint.

A-kassens penge og personale er også brugt til private vinfester, hvor blandt andre bestyrelsesformanden var med. Eksperter taler om muligt mandatsvig og returkommission:

”Hvis vinen er købt for dyrt, og han får dyre rejser den anden vej uden at have aftalt det med sin arbejdsplads, så ligner det en sag om returkommission," siger Kim Klarskov Jeppesen, der er professor i revision ved CBS og ekspert i økonomisk kriminalitet

Udkantsgymnasier fortsætter med at spare
Regeringen og DF sender 40 millioner kroner til 20 udkantsgymnasier med finansloven. Men det dækker kun en del af det hul, som omprioriteringsbidraget skaber ude på gymnasierne, skriver Altinget.

"Nu skal vi bare skære lidt mindre," siger Tonny Hansen, rektor på Ringkjøbing Gymnasium

Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, anerkender kritikken og så gerne, at omprioriteringsbidraget var blevet aflivet i finanslovsforhandlingerne. 

“Det var et kompromis,” siger hun. 

Læs også

DF fik sit dyrepoliti
"Jeg siger dig, jeg er så glad. Dansk Folkeparti har jo kæmpet for det her de seneste 15-20 år. Nu er det endelig en realitet. Det er simpelthen så fantastisk."

Sådan siger DF's dyrevelfærdsordfører, Karina Due, der ifølge BT angiveligt skulle have jublet, da hun fortalte, at der er afsat penge på finansloven til en "dyrevelfærdsenhed" under politiet. Karina Due er ligeglad, hvad de kalder det. Det er et dyrepoliti, fastslår hun.

Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat 38 millioner kroner på finansloven over de kommende fire år til det, Karina Due kalder et dyrepoliti.

Det sker i dag:

  • Klokken 9.00: Socialdemokraternas formand, Stefan Löfven, skal i dag give formanden for Riksdagen en første rapport om, hvordan det går med at danne en socialdemokratisk ledet regering i Sverige.
  • Klokken 10.30: Det tyske regeringsparti CDU indleder klokken 10.30 to dages partikongres. Partiet skal vælge ny partiformand efter kansler Angela Merkel, der har meddelt, at hun trækker sig som formand.
  • Klokken 15.30: Danske Bank holder ekstraordinær generalforsamling, hvor DI-direktør Karsten Dybvad er foreslået som erstatning for Ole Andersen. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00