Lilleholt afviser politisk fyring af Klimarådets formand

NAVNE: Det er grundløse spekulationer, at udskiftningen af Peter Birch Sørensen som Klimarådets formand skulle hænge sammen med rådets seneste kritik af regeringen. Beslutningen var nemlig allerede taget inden, siger klimaministeren.

Energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) sammen med statsministeren, da regeringens energiudspil blev præsenteret. (arkiv)
Energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) sammen med statsministeren, da regeringens energiudspil blev præsenteret. (arkiv)Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Det var ikke den nye rapport fra Klimarådet, der fik regeringen til at ønske en ny formand for rådet.

Fakta

KLIMARÅDET

"Klimarådet er et uafhængigt ekspertorgan, der rådgiver om, hvordan omstillingen til et lavemissionssamfund kan ske på en omkostningseffektiv måde, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med meget lave udledninger af drivhusgasser og samtidig fastholde velfærd og udvikling."

- Klimarådets formand udpeges for en fireårig periode af den siddende regering.
- Den nuværende formands periode udløber med udgangen af november 2018. Peter Birch Sørensen blev udpeget i december 2014 og tiltrådte i januar 2015. Regeringen kan efter reglerne genudpege formanden én gang, men det har regeringen ikke ønsket her.
- Rådets øvrige medlemmer udpeges ligeledes for en fireårig periode. De nuværende øvrige rådsmedlemmers periode udløber med udgangen af februar 2019. 

Kilde: Klimarådet og Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Beslutningen om en anden profil på topposten var nemlig allerede taget i regeringen, inden rapporten udkom.

Det siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til DR. Han afviser, at der er en sammenhæng mellem den seneste kritik fra rådet af regeringens klimapolitik og udskiftningen af formanden.

”Det er fuldstændig grundløse spekulationer. Uanset om Klimarådet var kommet med deres rapport i sidste uge, og uanset om der har været en diskussion, så var der blevet udpeget en ny formand for Klimarådet,” siger Lilleholt til DR.

Jeg tilkendegav, at jeg gerne ville fortsætte som formand, hvis man ønskede det.

Peter Birch Sørensen
Afgående formand for Klimarådet

Kunne sagtens fortsætte
Ifølge klimaloven – som regeringspartierne Venstre og Liberal Alliance oprindeligt var imod, mens Konservative var for – fremgår det, at regeringen hver fjerde år kan udpege en formand for Klimarådet. Loven giver også mulighed for at genudpege formanden for én periode.

Og det ønskede Peter Birch Sørensen.

”Jeg tilkendegav, at jeg gerne ville fortsætte som formand, hvis man ønskede det, men ministeren valgte at udpege en ny formand, hvad han naturligvis er i sin gode ret til,” lyder det i en kortfattet kommentar fra Peter Birch Sørensen til Børsen.

Ville selv vælge klimavismand
Regeringen ønskede i stedet at vælge sin egen klimavismand.

”Efter en fireårig periode, så sætter man sig ned og vurderer det. Peter Birch har løst opgaven fortrinligt – jeg har ikke overvejet før, om Peter var den rigtige til opgaven. Han blev udpeget af den tidligere regering for en tidligere periode. Nu er det os, og vi vælger så at udpege en anden,” siger Lars Chr. Lilleholt til Information.

0:000:00