Ny analyse: Regeringens klimaudspil sænker farten markant på den grønne omstilling

GRØN OMSTILLING: Regeringens politiske initiativer på klima- og energiområdet gør det sværere for Danmark at nå målet om at være CO2-neutral i 2050. Sådan lyder konklusionen i ny rapport fra Klimarådet.

Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, præsenterer fredag rådets nyeste analyse.
Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen, præsenterer fredag rådets nyeste analyse.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med regeringens nuværende politiske initiativer vil det blive svært for Danmark at nå målet om et CO2-neutralt samfund i 2050.

De tiltag, som regeringen lægger op på klima- og energiområdet, vil nemlig sænke tempoet i den grønne omstilling markant frem mod 2030.

Det er konklusionen i den nye analyse, som Klimarådet præsenterer fredag. Rådet er et uafhængigt ekspertorgan, der hvert år tager pulsen på, hvordan det går med Danmarks opfyldelse af egne klimamålsætninger og de internationale forpligtelser.

Ifølge analysen vil regeringens energiaftale fra foråret og det nye klimaudspil betyde, at tempoet falder til cirka en fjerdedel af den nuværende omstillingshastighed.

Det er stærkt problematisk, fordi målet om et CO2-neutralt samfund i 2050 i forvejen er meget ambitiøst mål, siger Peter Birch Sørensen, der er Klimarådets formand og professor i økonomi ved Københavns Universitet.

”Dermed kommer vi til at skubbe den grønne omstilling foran os, og Danmark får derfor meget travlt efter 2030, hvis vi skal nå målet i 2050,” siger Peter Birch Sørensen i en pressemeddelelse.

Annullering af CO2-kvoter virker ikke
I sit klimaudspil lægger regeringen op til at annullere otte millioner CO2-kvoter. Det sker for at leve op til en EU-forpligtelse om at reducere udledningen af drivhusgasser på 39 procent i forhold til niveauet i 2005.

Men ifølge Klimarådet vil den annullering kun i meget ringe grad sænke udledningerne frem mod 2030. Rådet foreslår i stedet, at der bliver taget fat på en række omstillingselementer, der vil medføre reelle reduktioner frem mod 2030. Det kan blandt andet være tiltag i landbrugssektoren og transportsektoren og en øget indsats i forhold til energieffektiviseringer.

”Der er masser af perspektivrige og relativt billige muligheder for omstilling, og derfor er det en dårlig ide, hvis Danmark annullerer CO2-kvoter for at udskyde en del af omstillingen, når vi ved, at de næste ti år af kampen mod klimaforandringerne bliver afgørende,” siger Peter Birch Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Birch Sørensen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
lic.polit. (Københavns Uni. 1985), cand.polit. (Københavns Uni. 1980)

0:000:00