Trods millioner på finansloven: Udkantsgymnasier skal fortsat spare

FINANSLOV: Regeringen og DF sender 40 millioner kroner til 20 udkantsgymnasier med finansloven. "Nu skal vi bare skære lidt mindre," siger rektor. 

”Det er da et fint plaster, men det stopper ikke blødningen.”  

Sådan siger Tonny Hansen, rektor på Ringkjøbing Gymnasium, om de to millioner, han med regeringen og DF’s finanslovsaftale for 2019 får ekstra de næste fire år.  

For samlet er der stadig minus på kontoen på Ringkjøbing Gymnasium, som derfor skal spare alligevel. Omprioriteringsbidraget høster nemlig fortsat to procent om året af skolens budgetter.  

Fra 2016 til 2021 skal Ringkjøbing Gymnasium spare 14 millioner kroner. Og så batter de to nye millioner ikke meget, forklarer Tonny Hansen til Altinget.  

”Pengene skal bruges til at skære mindre,” siger han.  

I finansloven for 2019 har regeringen og DF afsat 10 millioner om året fra 2019 til 2022 til 20 af de mest udsatte udkantsgymnasier. Det giver en halv million per gymnasium om året i de næste fire år.  

Som en skrædder i helvede  
De 40 millioner forslår som en skrædder i helvede, mener Socialdemokratiets landdistriktsordfører, Magnus Heunicke, der vil afskaffe omprioriteringsbidraget helt.

“Regeringen og DF’s politik er groft uansvarlig, og den har en ekstrem negativ konsekvens for et Danmark, der skal hænge bedre sammen.”  

Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, anerkender kritikken og så gerne, at omprioriteringsbidraget var blevet aflivet i finanslovsforhandlingerne.  

“Det var et kompromis,” siger hun.  

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er enig i, at de små gymnasier i yderområderne har særlige udfordringer i forhold til rekruttering af elever. 

"Derfor har vi udkantstilskuddet, og derfor tilfører vi nu yderligere 10 millioner kroner årligt til små gymnasier i de mindre befolkede dele af Danmark. Det er en pæn økonomisk håndsrækning," skriver hun i en mail til Altinget. 

Få Danske Gymnasiers holdning til sagen på Altinget: uddannelse, hvor du kan læse den fulde version af artiklen. 

Forrige artikel Julekalender: Julekalender: "EU skal tage førertrøjen på og fremelske frihandel" Næste artikel Dagens overblik: Klimarådets eksformand oplevede pres fra regeringen Dagens overblik: Klimarådets eksformand oplevede pres fra regeringen