Trods millioner på finansloven: Udkantsgymnasier skal fortsat spare

FINANSLOV: Regeringen og DF sender 40 millioner kroner til 20 udkantsgymnasier med finansloven. "Nu skal vi bare skære lidt mindre," siger rektor. 

"Lidt er bedre end ingenting." Sådan siger Marie Krarup (DF) om regeringen og DF's tilskud til de små gymnasier i yderområderne. 
"Lidt er bedre end ingenting." Sådan siger Marie Krarup (DF) om regeringen og DF's tilskud til de små gymnasier i yderområderne. Foto: Katja Holm/Altinget
Malte Bruhn

”Det er da et fint plaster, men det stopper ikke blødningen.”  

Sådan siger Tonny Hansen, rektor på Ringkjøbing Gymnasium, om de to millioner, han med regeringen og DF’s finanslovsaftale for 2019 får ekstra de næste fire år.  

For samlet er der stadig minus på kontoen på Ringkjøbing Gymnasium, som derfor skal spare alligevel. Omprioriteringsbidraget høster nemlig fortsat to procent om året af skolens budgetter.  

Fra 2016 til 2021 skal Ringkjøbing Gymnasium spare 14 millioner kroner. Og så batter de to nye millioner ikke meget, forklarer Tonny Hansen til Altinget.  

Det er bedre at få noget end at få ingenting.

Marie Krarup (DF)
Gymnasieordfører

”Pengene skal bruges til at skære mindre,” siger han.  

I finansloven for 2019 har regeringen og DF afsat 10 millioner om året fra 2019 til 2022 til 20 af de mest udsatte udkantsgymnasier. Det giver en halv million per gymnasium om året i de næste fire år.  

Som en skrædder i helvede  
De 40 millioner forslår som en skrædder i helvede, mener Socialdemokratiets landdistriktsordfører, Magnus Heunicke, der vil afskaffe omprioriteringsbidraget helt.

“Regeringen og DF’s politik er groft uansvarlig, og den har en ekstrem negativ konsekvens for et Danmark, der skal hænge bedre sammen.”  

Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, anerkender kritikken og så gerne, at omprioriteringsbidraget var blevet aflivet i finanslovsforhandlingerne.  

“Det var et kompromis,” siger hun.  

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er enig i, at de små gymnasier i yderområderne har særlige udfordringer i forhold til rekruttering af elever. 

"Derfor har vi udkantstilskuddet, og derfor tilfører vi nu yderligere 10 millioner kroner årligt til små gymnasier i de mindre befolkede dele af Danmark. Det er en pæn økonomisk håndsrækning," skriver hun i en mail til Altinget. 

Få Danske Gymnasiers holdning til sagen på Altinget: uddannelse, hvor du kan læse den fulde version af artiklen. 

Dokumentation

Gymnasier i tyndt befolkede områder

Regeringen og Dansk Folkeparti har med finansloven for 2019 aftalt at fordele 40 millioner kroner over fire år til gymnasier med færre end 430 stx årselever, og hvor institutionens elever ville få mere end 20 kilometer til det nærmeste gymnasium, hvis uddannelsestilbuddet på institutionen faldt bort. Hvert gymnasium får 0,5 millioner om året fra 2019-2022. 

Her er de 20 gymnasier: 

Bjerringbro Gymnasium, Midtsjællands Gymnasium, Brønderslev Gymnasium og HF, Morsø Gymnasium, Fjerritslev Gymnasium, Nakskov Gymnasium og HF, Frederikssund Gymnasium, Odsherreds Gymnasium, Frederiksværk Gymnasium og HF, Ringkjøbing Gymnasium, Faaborg Gymnasium, Rønde Gymnasium, Grenaa Gymnasium, Struer Statsgymnasium, Grindsted Gymnasium & HF, Tørring Gymnasium, Lemvig Gymnasium, Vejen Gymnasium og HF, Maribo Gymnasium og Vestjysk Gymnasium Tarm. 

Kilde: Aftale om Finansloven for 2019.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)









0:000:00