Dagens overblik: Kommunerne vil have 5,5 milliarder til handikaphjælp, og Blinken har stramt program i Danmark

Kommunerne er klar med opsigtsvækkende krav til årets økonomiforhandlinger, USA's udenrigsminister besøger Danmark, justitsministeren anklager direktør i Institut for Menneskerettigheder for at udtale sig politisk, og flere ministerier handler hos Nemlig.com. Få morgenoverblikket mandag.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til et hurtigt nyhedsoverblik at komme i gang på denne mandag.

USA udenrigsminister Antony Blinken er dagens hovedperson, for han landede i København sent søndag aften og har et stramt program på sit første officielle besøg i Danmark.

Blinken lægger vejen forbi Danmark på vejen til Arktisk Råds møde, som han skal deltage i senere på ugen. Forholdet til Grønland bliver et af de store temaer, og det forventes også, at USA og Danmark vil diskutere klima, NATO-samarbejde og forholdet til Kina.

Antony Blinkens program
Den amerikanske udenrigsminister lægger ud med et møde med Mette Frederiksen (S) klokken 9. 

Klokken 11 mødes han med Rigsfællesskabet i form af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og de ansvarlige for udenrigsanliggender i henholdsvis Færøerne og Grønland, Jenis av Rana og Pele Broberg.

Klokken 11.45 har Blinken et møde alene med Jeppe Kofod.

Klokken 13.15 er der pressemøde.

Klokken 14.40 mødes den amerikanske udenrigsminister med danske virksomhedsledere og aktører inden for grøn omstilling, før han skal videre til Island for at deltage i Arktisk Råds møde senere på ugen.

Efter Island flyver Antony Blinken til Grønland.

USA-besøg kan forstyrre forhandlinger i Rigsfællesskabet
Selv om besøget fra USA er godt for Danmark på mange punkter, kan det få en uheldig konsekvens for konkrete forhandlinger.

Den amerikanske udenrigsministers besøg i Danmark og Grønland styrker nemlig grønlænderne og færingernes udenrigspolitiske selvtillid. Og det kan gøre det endnu sværere at nå til enighed om kongerigets nye arktiske strategi, der skulle have været klar for flere måneder siden. 

Det skriver Altingets arktisredaktør, Andreas Krog, i analysen her.

Kommuner beder om milliarder til handicap
Kommunernes Landsforening spiller nu markant og hårdt ud før de årlige forhandlinger med regeringen om kommunernes økonomi.

Kommunerne er blevet kritiseret hårdt for, at handikappede får dårlig behandling, og KL er enig i, at tilbuddene til borgere med handikap eller særlige sociale eller psykiske problemer ikke er gode nok.

Men problemet er pengemangel, siger KL til Politiken.

Kommunerne melder derfor nu, at der bør laves en treårig plan, som tilfører 5,5 milliarder kroner til det det specialiserede socialområde, så man kan forbedre både sagsbehandlingen og de konkrete tilbud om personlig hjælp og støtte, botilbud og forebyggende arbejde.

Det bliver et hovedkrav fra KL i forhandlingerne, som begynder tirsdag.

Læs også

Hækkerup i clinch med Institut for Menneskerettigheder
Justitsministeren anklager nu direktør for Institut for Menneskerettighederne, Louise Holck, for at agere politisk.

Holck har i Politiken udtrykt bekymring for, at regeringen med en række lovændringer bevæger sig væk fra vores frihedsrettigheder.

Men det er en politisk udtalelse, mener Nick Hækkerup.

"Man kan ikke sige, at hvis man lægger de enkelte reguleringer – som alle sammen, hver især, holder sig inden for rammerne, men vil kunne udfordre den formelle frihed – sammen, så er rammerne udfordret juridisk. Og det vil sige, at hun udtaler sig som politiker," siger han til Politiken.

Det afviser Louise Holck, som siger, at hun bare udfører sin opgave.

Ministerier handler hos Nemlig
Da debatten om de udskældte arbejdsforhold for de ansatte hos Nemlig.com rasede, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et interview med Politiken, at forbrugerne selv har et ansvar. Og at "den absolut øvre middelklasse, der måske bor på Østerbro" også er med til at opretholde de kritiserede arbejdsforhold hos Nemlig.com.

Men det er ikke kun østerbro-borgerne, der handler hos Nemlig.

Det gør også en lang række ministerier, fortæller Berlingske.

Mindst ti ministerier har således handlet hos Nemlig.com siden regeringsdannelsen i slutningen af juni 2019, og der er købt ind for et samlet beløb på omkring 118.000 kroner, viser aktindsigter fra de enkelte ministerier. 

Det sker i dag

  • Klokken 9: USA's udenrigsminister, Antony Blinken, besøger Danmark forud for Arktisk Råd i Island 19.-20. maj. Blinken skal mødes med statsminister Mette Frederiksen (S), Rigsfællesskabet, udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og i audiens hos dronning Margrethe. 

  • Klokken 9: Højesteret behandler injuriesag mod Naser Khader. Imam og leder af Exitcirklen Sherin Khankan tabte sidste år en injuriesag mod Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) i Østre Landsret. Hun ankede søgsmålet, som denne dag behandles i Højesteret. Søgsmålet er rettet mod Khader, da Khankan har droppet sagerne mod Knuth og Henriksen.

  • Klokken 10: Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening genoptager forhandlingerne om en overenskomstaftale for de danske sygeplejersker. Sygeplejerskerne har udsendt strejkevarsel per 21. maj. 

  • Klokken 10: Møde i folketingssalen, hvor en række forslag behandles.

  • Klokken 11.45: Justitsminister Nick Hækkerup (S) præsenterer et udspil, der handler om at bekæmpe voksnes seksuelle krænkelser af børn. Pressemødet foregår hos Red Barnet.

  • Klokken 12.45: Danske Regioner og regeringen holder sættemøde for årets økonomiforhandlinger om regionernes budgetter i 2022.

  • Klokken 15: Partiledere forhandler om den næste fase af genåbningen, som begynder 21. maj.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Antony J. Blinken

Udenrigsminister, USA
bachelor i samfundsvidenskab (Harvard Uni. 1984)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00