Dagens overblik: Løkke er hasteindkaldt til at forklare sig for Folketinget

NYHEDSOVERBLIK: DF hiver Løkke og Støjberg ind til hasteforespørgsel i dag for at få dem til at droppe omstridt migrations-pagt. Mette Frederiksen taler om en ”mærkelig, mærkelig, mærkelig” prioritering i finansloven, og Mattias Tesfaye er kommet på en international liste. Få morgenoverblikket.

Hverken udlændingeminister Inger Støjberg (V) eller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil med til topmødet i Marrakesh 10. og 11. december, hvor den balladeramte FN-erklæring om migration skal underskrives. Nu er Løkke hasteindkaldt til at forklare Folketinget, hvorfor Danmark skal tilslutte sig pagten.
Hverken udlændingeminister Inger Støjberg (V) eller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil med til topmødet i Marrakesh 10. og 11. december, hvor den balladeramte FN-erklæring om migration skal underskrives. Nu er Løkke hasteindkaldt til at forklare Folketinget, hvorfor Danmark skal tilslutte sig pagten.Foto: Francois Walschaerts/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her er dit daglige resumé af de vigtigste nyheder i dansk politik lige nu.

Vi begynder med balladen om den FN-pagt, som fortsat volder regeringen problemer. For Dansk Folkeparti optrapper nu konflikten og har kaldt både statsministeren og udlændinge- og integrationsministeren til en hasteforespørgsel i Folketinget om sagen. Det er klokken 13 i dag.

Regeringen har tænkt sig i næste uge at tilslutte sig den såkaldte Marrakesh-erklæring, hvor FN-landene forpligter sig til at samarbejde om at modarbejde illegal migration. Men der er alt for mange budskaber i teksten om, at migration er positivt, og derfor vil DF have Danmark til at holde sig ude af pagten.

”Vi har hørt, regeringen har sagt, at erklæringen ikke er juridisk bindende.”

”Ikke desto mindre mener vi stadig, at det, når man ser, hvad der står i erklæringen, minder mere om radikal og venstreorienteret udlændingepolitik,” siger Martin Henriksen (DF) til Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

For en gangs skyld stiller S sig på regeringens side i sagen. Det har DR en analyse af her.

Tænketank: Der mangler penge til velfærd i finansloven
Fem dage efter at regeringen og Dansk Folkeparti fredag landede næste års finanslov, har både blå og røde tænketanke regnet på tallene.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd siger nu, at der næste år vil mangle 1,5 milliarder kroner til offentlig velfærd, hvis den skal blive på det serviceniveau, der er i dag. Men Cepos siger omvendt, at serviceniveauet godt kan holde.

Det fortæller TV 2 News.

S-formand Mette Frederiksen benytter lejligheden til at kritisere aftalen.

”Det, der især er galt med den finanslov, er, at den prioriterer skattelettelser og afgiftslettelser, mens den kommer til at skære ned på den helt nære velfærd,” siger hun til News.

Frederiksen peger på, at der kommer stadig flere ældre og flere børn, men ikke nok penge til hjemmehjælpere og pædagoger. Og så nævner hun, at regeringen vil spare på uddannelser, mens det bliver billigere at have fly og båd.

”Det er da en mærkelig, mærkelig, mærkelig, mærkelig prioritering,” siger Socialdemokratiets formand.

Cepos: Forslag fra S vil reelt give skat på over 100 procent
I den anden lejr er Cepos på banen med beregninger på Socialdemokraternes nye skatteforslag.

Partiet vil sætte skatten op for folk, som betaler topskat og samtidig har en formue, der er så stor, at de får renteindtægter på 43.800 kroner om året.

Og forslaget bliver virkelig dyrt for de formuende danskere, siger Cepos. Hvis man tager højde for inflation, bliver realbeskatningen på renteindtægterne 121 procent, viser deres beregninger.

”Man kan stille spørgsmålstegn ved, om man som samfund kan tillade sig at behandle opsparing så dårligt,” siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til Berlingske

S afviser beregningerne og henviser til, at forslaget blot vil føre reglerne tilbage til tiden før 2010.

Tesfaye på international liste
Og så skal vi runde en dansk udlændingeordfører, som er kommet på en international liste over indflydelsesrige personer.

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye optræder nemlig på det politiske netmedie Politicos liste over 28 personer, som forventes at forme Europa – ”skabe, ryste og flytte” det – i det kommende år.

”Jeg tolker det som et udtryk for, at Socialdemokratiet i Danmark er lykkedes med at komme med et nyt og holdbart bud på, hvordan man kan føre en solidarisk udlændingepolitik,” siger han til Berlingske.

Læs mere om begrundelsen for valget af Mattias Tesfaye her:

Det sker i dag

  • Klokken 9.45 Åbent samråd om lov om Erhvervsfremme
  • Klokken 10 Møde i salen med ministrenes spørgetid og forespørgsel om integration 
  • Klokken 11 Åbent samråd om ATP's samarbejde med virksomheder
  • Klokken 12 Åbent samråd om Lønmodtagernes Garantifond
  • Klokken 13 Åbent samråd om bekæmpelse af plastikspild i produktionen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00